Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Alegerea reprezentantilor salariatilor care isi desfasoara activitatea in regim de telemunca

12 /Oct2020
Alegerea reprezentantilor salariatilor care isi desfasoara activitatea in regim de telemunca
Tags: telemunca reprezentantiregim telemuncavot angajati

O companie din domeniul IT are aproximativ 80 de angajati, iar acestia lucreaza momentan in regim de telemunca. Angajatorul doreste sa afle care este procedura in aceasta situatie in ce priveste alegerea reprezentantului angajatilor?

Raspunsul specialistului:

La art. 221 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare se prevede ca la angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si la care nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop.

La alin. (2) de la art. 221 se prevede ca reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor, fara a reglementa o procedura prin care se realizeaza acest proces.

Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca prevede la art. 5 alin. (1) lit.b) faptul ca in contractul individual de munca al salariatului care isi desfasoara activitatea in regim de telemunca trebuie prevazuta perioada si/sau zilele in care telesalariatul isi desfasoara activitatea la un loc de munca organizat de angajator.

In aceste conditii, apreciem ca alegearea reprezentatilor salariatilor se poate realiza in acele zile in care, salariatii in telemunca trebuie sa se afle la locul de munca organizat de angajator.

In situatia in care nu toti salariatii se vor afla in aceleasi zile la locul de munca organizat de angajator, apreciem ca puteti stabili o procedura de alegere a reprezentantilor salariatilor prin care angajatii isi exprima votul in scris si il depun in zilele in care sunt prezenti fizic la locul de munca, urmand ca, dupa depunerea voturilor de catre toti salariatii, acestea sa fie numarate (numaratoarea se poate realiza in cadrul unei videoconferinte prin intermediul careia salariatii care nu se afla in acel moment la locul de munca organizat de angajator pot lua parte la acest proces) si astfel, sa fie alesi reprezentantii.
 

 Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>


 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Alegerea reprezentantilor salariatilor care isi desfasoara activitatea in regim de telemunca":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".