Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Salariatul pozitiv nu doreste concediu medical. Poate continua activitatea in regim de telemunca?

21 /Dec2020
Salariatul pozitiv nu doreste concediu medical. Poate continua activitatea in regim de telemunca?
Tags: regim telemuncaconcediu medicalsalariat pozitiv telemunca

“ Contactii directi ai unui salariat declarat pozitiv cu SarsCov-2 pot fi trecuti in telemunca daca activitatea pe care o desfasoara le permite acest lucru? Dar salariatul pozitiv cu SarsCov -2 care nu doreste concediu medical si solicita lucrul in telemunca?”

Raspunsul specialistului: 

Oportunitatea eliberarii certificatului medical, in cele doua cazuri prezentate  de dumneavoastra (salariat confirmat, salariati contacti directi), apartine medicilor de familie si autoritatilor medicale (DSP), in conformitate cu prevederile OUG nr. 180/2020 prin care s-au adus o serie de modificari si completari atat Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, cat si Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Prin urmare, daca, in urma aplicarii prevederilor OUG nr. 180/2020, medicii de familie emit certificate de concediu medical, atunci salariatii nu pot presta activitati profesionale, nici macar in regim de telemunca, ci vor primi indemnizatia de concediu medical.
Daca insa pentru persoanele in cauza nu se emit certificate de concediu medical, iar activitatea o permite, puteti stabili ca desfasurarea activitatii sa se faca in regim de telemunca.

Spre informare, prezentam mai jos cateva extrase relevante pentru situatia prezentata de dumneavoastra din Legea nr. 136/2020 si din OUG nr. 158/2005, asa cum au fost modificate prin OUG nr. 180/2020.



Astfel, la art. 8 alin. (3^1) din Legea nr. 136/2020 se prevede ca persoanele care, “dupa confirmarea diagnosticului de boala infectocontagioasa prin investigatii paraclinice specifice, conform definitiei de caz nu prezinta semne si simptome sugestive sau prezinta simptome care nu necesita izolarea intr-o unitate sanitara sau, dupa caz, intr-o locatie alternativa atasata unitatii sanitare, se izoleaza la domiciliu sau la o alta locatie aleasa de aceasta pentru o perioada care nu poate depasi perioada de contagiozitate specifica bolii determinata de agentul patogen, stabilita conform datelor stiintifice existente. In cazul in care persoanele respective nu sunt de acord cu masura izolarii, in conditiile de mai sus, masura se instituie prin decizii ale directiilor de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti".

Din acest text normativ intelegem ca masura izolarii pentru o persoana confirmata cu infectie cu virusul SarsCov2 intervine direct, in temeiul legii, respectiv al art. 8 alin. (31) teza 1 si numai in cazul in care persoana nu este de acord sa ramana izolata masura izolarii se instituie prin decizie a DSP.

Prin aceeasi OUG nr. 180/2020, la art. 20 al OUG nr. 158/2002, au fost introduse doua alineate noi:
(2^1) Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus masura izolarii, in conditiile art. 8 alin. (3^1) din Legea nr. 136/2020, republicata, certificatele de concediu medical se elibereaza de catre medicii de familie care au luat in evidenta si au monitorizat aceste persoane, pentru o perioada stabilita in functie de evolutia bolii si durata monitorizarii.

si

(2^2) Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus masura izolarii, in conditiile art. 8 alin. (3^1) din Legea nr. 136/2020, republicata, iar in urma investigatiilor paraclinice specifice nu s-a confirmat diagnosticul de boala infectocontagioasa, medicul de familie acorda concediu medical pentru carantina pe baza documentului eliberat de catre directia de sanatate publica judeteana sau, dupa caz, a municipiului Bucuresti si pentru perioada inscrisa in acesta


Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Salariatul pozitiv nu doreste concediu medical. Poate continua activitatea in regim de telemunca?":
Rating:

Nota: 4.06 din 5 din 8 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".