Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Alegerea reprezentantilor salariatilor - cum se procedeaza, potrivit Codului Muncii?

27 /Sep2022
Alegerea reprezentantilor salariatilor - cum se procedeaza, potrivit Codului Muncii?
Tags: alegerea reprezentantilor salariatilorcodul muncii reprezentantii salariatilor

"Numar salariati: 100 - la alegerea reprezentantilor salariatilor participa 60 salariati, deci se indeplineste conditia de cvorum 50%+1. Sunt propusi 5 reprezentanti, dar cele mai multe voturi le obtin 2 salariati, fiecare primind separat cate 17 voturi pentru. Nu au fost abtineri. Voturi contra celor 2 reprezentanti propusi au fost cate 43 la fiecare (17+43=60).

Avand din vedere numarul mic de voturi pentru (doar 17 din 60) pot fi considerati cei 2 salariati reprezentantii salariatilor in vederea negocierii CCM? Sau trebuie organizate alte alegeri?"

• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: 6209

Raspunsul specialistilor: 

La art. 221 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare se prevede ca la angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si la care nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop.

La alin. (2) de la art. 221 se prevede ca reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor, fara a reglementa o procedura prin care se realizeaza acest proces.


In aceste conditii, adunarea generala a salariatilor este cea care stabileste care este procedura de vot si cum se valideaza persoanele alese ca reprezentanti ai salariatilor, ca la orice fel de alegeri.

Spre exemplu, daca in respectiva procedura de vot se prevede faptul ca sunt alese ca reprezentanti persoanele care obtin cele mai multe voturi dintre cele valabil exprimate, atunci cei doi reprezentanti pot fi validati.

Daca in schimb, procedura prevede ca persoanele trebuie sa obtina un anumit nivel de voturi valabil exprimate, de ex. 1/3, atunci cei doi reprezentanti nu pot fi validati, deoarece nu au trecut acest prag.

Deci totul depinde de regulile pe baza carora s-au desfasurat aceste alegeri, iar stabilirea lor este la latitudinea adunarii generale a salariatilor.

Un raspuns oferit la data de 27.09.2022, realizat de catre expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Alegerea reprezentantilor salariatilor - cum se procedeaza, potrivit Codului Muncii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".