Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Alegerea reprezentantilor salariatilor - MODEL de anunt

24 /Feb2023
Alegerea reprezentantilor salariatilor - MODEL de anunt
Tags: alegerea reprezentantilor salariatilormodel de convocatormodel de anunt alegerea reprezentantilor salariatilor

"Potrivit Legii 367/2022 "la angajatorul la care sunt incadrati minimum 10 angajati/lucratori si la care nu exista sindicat, interesele angajatilor/lucratorilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop".

 Va rog sa-mi comunicati un model de anunt cu privire la alegerea reprezentantilor salariatilor si care ar fi procedura in situatia unei firme de transport de marfuri in comunitate soferii fiind plecati in cursa perioade lungi de timp."

Raspunsul specialistului: 

Un model de anunt/convocator cu privire la alegerea reprezentantilor salariatilor ar putea contine urmatoarele:

CONVOCATOR/ANUNT

In atentia

Salariatilor Societatii __________________
Avand in vedere prevederile Legii dialogului social nr. 367/2002,


Va instiintam prin prezenta ca in data de ___________ ora ________, va avea loc adunarea generala a angajatilor pentru alegerea reprezentantilor salariatilor care vor avea mandatul de a negocia, cu angajatorul, clauzele contractului colectiv de munca la nivel de unitate.

Adunarea generala va avea loc in urmatoarea locatie:_______________________

Ordinea de zi:

1. Alegerea reprezentantilor salariatilor societatii in vederea initierii procedurii de negociere a Contractului Colectiv de Munca la nivel de unitate;
2. Durata mandatului reprezentantilor salariatilor.


Pot avea calitatea de reprezentanti ai angajatilor/lucratorilor persoanele care sunt incadrate la angajator pe baza unui contract individual de munca sau raport de serviciu si au implinit varsta de 18 ani.
Durata mandatului reprezentantilor angajatilor/lucratorilor nu poate fi mai mare de 2 ani.

In ceea ce priveste modul in care se organizeaza procesul de alegere a reprezentantilor salariatilor, legea nu contine prevederi detaliate, lasand la latitudinea salariatilor sa stabileasca procedura sau regulamentul pentru desfasurarea alegerilor.

Avand in vedere situatia salariatilor care sunt plecati in cursa, apreciem ca in procedura/regulamentul de organizare a alegerilor, care trebuie elaborat conform art. 57 din Legea dialogului social nr. 367/2022, se poate prevedea eventual organizarea procesului de votare prin corespondenta, in sensul ca salariatii transmit, spre exemplu, votul acordat prin posta electronica/posta obisnuita intr-un anumit format si intr-un termen stabilit. Aceste voturi se numara si, pe baza lor sunt alesi reprezentantii salariatilor.

Ar mai exista o posibilitate si anume aceea prin care salariatul mandateaza printr-o imputernicire/procura un alt salariat care este prezent la sediu sa il reprezinte in adunarea generala a salariatilor, precizand in aceasta procura si candidatul caruia ii acorda votul.

Un raspuns valabil in februarie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click AICI pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Alegerea reprezentantilor salariatilor - MODEL de anunt":
Rating:

Nota: 4.31 din 5 din 8 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".