Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Facilitati pentru firmele care angajeaza absolventi ai unei forme de invatamant acreditate sau someri

26 /Aug2016
Tags: angajare absolventiangajare studentiangajare someri

Am primit mai multe intrebari in ultima perioada pe adresa redactiei, referitoare la eventuale beneficii pe care le au angajatorii care incadreaza in munca studenti si ne-am propus sa lamurim acest subiect.

Analizand legislatia in vigoare, apreciem ca beneficiaza de facilitati angajatorii care incadreaza in munca absolventi ai unei forme de invatamant acreditate sau someri.

Asadar, daca incadrati in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant, pentru fiecare dintre ei veti primi lunar, timp de 12 luni:

A) o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;

B) o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;

C) o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.

Atentie! Daca angajati absolventi din randul persoanelor cu handicap beneficiati de sumele prevazute la lit. a) – c) pe o perioada de 18 luni.

Daca angajati absolventi de invatamant superior care nu au promovat examenul de licenta beneficiati de subventia prevazuta la art. 80 lit. b) din Legea 76/2002.


Angajatorii pot deduce sumele cuvenite din contributia pe care sunt obligati, conform legii, sa o vireze lunar in contul bugetului asigurarilor pentru somaj.

Daca suma cuvenita este mai mare, diferenta se recupereaza prin intermediul agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, din bugetul asigurarilor pentru somaj, in termen de 5 zile lucratoare de la data depunerii documentelor prevazute la art. 54 alin. (4), respectiv la art. 60 alin. (5).

Sursa: Portal Codul Muncii

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Facilitati pentru firmele care angajeaza absolventi ai unei forme de invatamant acreditate sau someri":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".