Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cadouri oferite salariatilor. Ce se va trece in Declaratia 112?

08 /Nov2023
Cadouri oferite salariatilor. Ce se va trece in Declaratia 112?
Tags: cadouri oferite salariatilordeclaratia 112

"300 lei la salariu se vor inregistra pe stat si se vor declara in D112? Sau se inregistreaza in contabilitate doar?" Raspunsul specialistilor:

Conform Instructiunilor de completare a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" aprobate prin Ordinul 165/2023 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a ''Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate'' :

Randul 8 "Total venit brut, din care:" - se completeaza, cu suma reprezentand venitul brut realizat, potrivit legii si care reprezinta suma totala a veniturilor din salarii si asimilate salariilor, prevazute la art. 76 alin. (1)-(41) din Codul fiscal. Venitul brut include si indemnizatiile acordate potrivit prevederilor Legii nr. 19/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, O.U.G. nr. 36/2022,O.U.G. nr. 132/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, sumele incasate de personalul medico-sanitar si auxiliar sanitar care isi desfasoara activitatea in baza contractelor de prestari servicii prevazute de O.U.G. nr. 3/2021, pentru care se aplica regimul fiscal specific veniturilor asimilate salariilor, precum si cu alte sume acordate sub forma de stimulente, prime, bonusuri, etc. prin alte acte normative.

Pentru tipul de asigurat 35 din Anexa nr. 3- Nomenclatorul "Tip asigurat pentru alte entitati asimilate angajatorului" la ordin, se completeaza cu venitul din pensii, astfel cum este definit de art. 99 din Codul fiscal.

- Randul 8.1. "Prime, stimulente, alte sporuri" - se completeaza cu sumele reprezentand prime, stimulente si alte sporuri acordate de catre angajator/platitor, altele decat salariul de baza lunar brut.
- Randul 8.2."Venituri asimilate salariilor, din care:" - se completeaza cu sumele reprezentand venituri asimilate salariilor.
- Randul 8.2.1. "Indemnizatii de delegare impozabile" - se completeaza cu sumele reprezentand indemnizatii de delegare impozabile, respectiv cu partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit in Codului fiscal.


- Randul 8.2.2. "Indemnizatii de detasare impozabile" - se completeaza cu sumele reprezentand indemnizatii de detasare impozabile, respectiv cu partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit in Codul fiscal.
- Randul 8.2.3. "Indemnizatii specifice detasarii transnationale impozabile" - se completeaza cu sumele reprezentand indemnizatii specific detasarii transnationale impozabile, respectiv cu partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit in Codul fiscal.
- Randul 8.2.4. "Prestatii suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate impozabile" - se completeaza cu sumele reprezentand prestatii suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti in Hotararea Guvernului nr. 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier, cu modificarile ulterioare, precum si prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, respectiv cu partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit in Codul fiscal.
- Randul 8.2.5. "Indemnizatia de neconcurenta" - se completeaza cu suma reprezentand indemnizatia de neconcurenta, astfel cum este prevazuta in contractual individual de munca.

- Randul 8.3. "Avantaje in bani si in natura, din care" - se completeaza cu totalul avantajelor impozabile, in bani sau in natura, primite de persoana fizica in legatura cu o activitate dependenta, precum si cu avantajele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti. Fac exceptie avantajele neimpozabile prevazute la art. 76 alin. (4) din Codul fiscal.
- Randul 8.3.1. "Contravaloarea tichetelor de masa, acordate potrivit legii" - se completeaza cu valoarea tichetelor de masa, acordate salariatilor potrivit legii.
- Randul 8.3.1.1. "Contravaloarea tichetelor de cresa, acordate potrivit legii" - se completeaza cu valoarea tichetelor de cresa, acordate salariatilor potrivit legii.
Randul 8.3.1.2. "Contravaloarea tichetelor cadou, acordate potrivit legii" - se completeaza cu valoarea tichetelor cadou, acordate salariatilor potrivit legii.
Randul 8.3.1.3. "Contravaloarea tichetelor culturale, acordate potrivit legii" - se completeaza cu valoarea tichetelor culturale, acordate salariatilor potrivit legii.
Randul 8.3.1.4. "Contravaloarea voucherelor de vacanta, acordate potrivit legii" - se completeaza cu valoarea voucherelor de vacanta, acordate salariatilor potrivit legii.

- Randul 8.3.2. "Avantaje primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti" - se completeaza cu sumele reprezentand avantajele impozabile, in bani sau in natura, primite de salariati de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti, cu exceptia avantajelor neimpozabile prevazute la art. 76 alin. (4) si, dupa caz, alin. (41) din Codul fiscal.

- Randul 8.3.3. "Primele de asigurare, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament platite de catre suportator pentru angajatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii si asimilate salariilor, la momentul platii acestora, altele decat cele obligatorii si cele care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 76 alin. (41) lit. f) din Codul fiscal" - se completeaza cu sumele reprezentand prime de asigurare, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament platite de catre suportator pentru angajatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii si asimilate salariilor, la momentul platii acestora, altele decat cele obligatorii (art. 76 alin. (3) lit. g).
- Randul 8.3.4. "Orice alte sume sau avantaje in bani sau in natura" - se completeaza cu orice alte sume primate de salariati ca urmare a desfasurarii unei activitati dependente, altele decat cele detaliate la randurile 8.3.1. - 8.3.3. din Anexa 1.2. Asigurat, Sectiunea E3, la ordin.
Randul 8.4. "Venituri neimpozabile, conform art. 76 alin. (4) si alin. (41) din Codul fiscal, din care:" - se completeaza cu totalul veniturilor din salarii si asimilate salariilor neimpozabile, astfel cum sunt prevazute la art. 76 alin. (4) si (41) din Codul fiscal.

Astfel, daca cadourile sunt neimpozabile conform raspunsului anterior, acestea se inregistreaza  in declaratia 112 la randurile 8 si 8.4.  Inregistrarea in statul de salarii nu este obligatorie, dar nu este interzisa. Prin urmare, angajatorul poate daca doreste sa inregistreze in stat veniturile neimpozabile.
Daca cadourile sunt impozabile conform raspunsului anterior, acestea se inregistreaza la randurile 8, 8.3, 8.3.4 si se inregistreaza in statul de salarii pentru calculul taxelor salariale.

Un raspuns oferit in noiembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cadouri oferite salariatilor. Ce se va trece in Declaratia 112?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".