Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Compensarea orelor suplimentare - PROCEDURA, explicata de specialisti

08 /Apr2024
Compensarea orelor suplimentare - PROCEDURA, explicata de specialisti
Tags: compensarea orelor suplimentareore suplimentare codul muncii

"Am o societate cu mai multe puncte de lucru si am situatii in care nu se realizeaza norma (program inegal 12/24 ,12/48) dar si luni in care se fac ore suplimentare.

Se face compensarea in cele 90 zile si daca raman ore suplimentare de platit se platesc cu un spor de 75% (adica o data normal plus sporul). Procedez corect? Am avut o discutie cu un inspector de munca din alt judet si mi-a spus ca corect este sa platesc orele suplimentare in luna in care se efectueaza si daca nu se pot recupera in urmatoarele 90 de zile atunci le platesc si diferenta de 75% (adica sporul). Cum este corect?"

Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

Totul despre Orele suplimentare si munca in zi de repaus - Evitati amenzile de 15.000 de lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara!
Pentru a veni in sprijinul dvs. va oferim Stick-ul Orele suplimentare si munca in zi de repaus, detalii AICI >>>

Art. 123 alin. (1) din acelasi Cod stabileste ca, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Astfel, salariatului trebuie sa i se compenseze cu timp liber orele suplimentare in urmatoarele 90 de zile, iar daca acest lucru nu este posibil, munca suplimentara se compenseaza cu un spor de cel putin 75% din salariu de baza.

In cazul compensarii cu timp liber corespunzator, salariatul nu va fi platit pentru orele suplimentare ci va fi platit pentru orele libere in luna in care beneficieze de ore libere in compensare. In formularul 112 nu se declara mai multe ore lucrate decat numarul orelor lucratoare din luna.
In pontaj orele suplimentare efectuate vor figura ca ore de munca prestate. Acestea se cuprind in totalul orelor lucrate („Total ore lucrate”) si pot fi evidentiate intr-o coloana distincta „din care ore suplimentare”
.

In zilele in care se recupereaza orele suplimentare efectuate, in pontaj aceste ore libere se vor evidentia distinct, putand nota de exemplu cu litera “C” orele compensate, iar, la sfarsit, cand se face calculul total pentru respectiva luna se aduna si orele din zilele notate cu “C”.
Pentru aceste ore libere angajatul primeste salariul corespunzator.

In cazul in care nu se poate efectua compensarea cu timp liber corespunzator, salariatul beneficiaza de un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 75% din salariu de baza precum si de salariu corespunzator orelor suplimentare. Asadar, dvs procedati corect cu privire la compensarea muncii suplimentare. 

Un raspuns oferit in aprilie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Compensarea orelor suplimentare - PROCEDURA, explicata de specialisti":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".