Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton
Liderul informatiilor specializate din Romania
portal-resurseumane.ro

Repaus saptamanal si prevederile legii. Atentie la zilele de weekend!

13 /Mai2025
Repaus saptamanal si prevederile legii. Atentie la zilele de weekend!
Tags: ore suplimentare codul munciiart 137 codul muncii

Incepem prin a va reaminti ca, potrivit art. 137 din Codul muncii:

Art. 137

(1)Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.

(2)In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3)In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

(4)In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.

(5)Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Astfel, in orice perioada de 7 zile un salariat trebuie sa beneficieze de 48 de ore libere consecutive la care se adauga repausul zilnic.

Iata un studiu de caz relevant prezentat de PortalSalarizare:

"Daca un angajat, caruia ii acord spor fix de weekend de 2%, lucreaza de miercuri pana duminica si are repausul saptamanal luni si marti, iar sambata si duminica lucreaza cate 9 ore, cum trebuie calculat salariul pentru perioada respectiva? Trebuie sa-i platesc suplimentar pentru orele suplimentare efectuate sambata si duminica sau se considera ca si cum ar fi lucrat in cursul saptamanii?"


Raspunsul specialistilor:


Daca cele 48 de ore nu sunt acordate sambata si duminica dar sunt acordate in perioada de 7 zile, angajatorul are obligatia sa acorde cumulat cu aceste ore libere de care salariatul beneficiaza in alte zile decat sambata si duminica, un spor la salariu negociat prin contractul colectiv sau individual de munca.

Codul muncii nu reglementeaza nicio limita a acestui spor, doar prevede ca acest spor se stabileste prin negociere. Sporul se acorda in situatia in care salariatul beneficiaza de repaus saptamanal in alte zile decat sambata si duminica de 48 de ore in orice perioada de 7 zile.


IMPORTANT!

Angajatii nemultumiti au invatat deja drumul spre tribunal. Merita sa riscati litigii de munca costisitoare?
 
Solutia: Lucrarea „Orele suplimentare si munca in zi de repaus” Aceasta este singura lucrare care analizeaza in detaliu acest subiect si ofera raspunsuri clare la cele mai dificile intrebari, detalii AICI >>>


In situatia expusa, salatiatii au liber in alte zile decat sambata si duminica. Durata muncii normale saptamanale este de 40 ore pe saptamana inclusiv in situatia in care repausul saptamanal este acordat in alte zile decat sambata si duminica.

Prin urmare, cele doua ora suplimentare prestate sambata si duminica sunt suplimentare deoarece salariatul a prestat activitate 42 ore in saptamana respectiva. 

Altfel, s-ar ajunge in situatia in care salariatii primesc repausul saptamanal in alte zile decat sambata si duminica si presteaza munca suplimentara sambata si duminica  depasind durata normala de 40 ore/saptamana, iar angajatorul le acorda doar un spor de weekend de 2% ceea ce este inadmisibil.


Un raspuns oferit in mai 2025, de catre expertii de la PortalSalarizare. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Repaus saptamanal si prevederile legii. Atentie la zilele de weekend!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU!
Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU!
Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".