Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Reducerea activitatii. Compensarea orelor suplimentare efectuate in perioada de pana la 12 luni

02 /Iun2021
Reducerea activitatii. Compensarea orelor suplimentare efectuate in perioada de pana la 12 luni
Tags: compensare ore lucrate avansreducerea activitatiicontrol itm

“ Art.122 (3) din Codul Muncii precizeaza ca in perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni. In situatia in care avem sold cu vechimea mai mare de 1 an de zile libere platite in avans putem folosi acest sold la compensarea orelor suplimentare efectuate acum? Care e modalitatea corecta de a compensa orele suplimentare prestate cu zile libere platite in avans, astfel incat sa nu existe la un eventual control ITM riscul de a primi masura de recalcul stat de plata si plata efectiva a orelor suplimentare pe care deja le-am compensat?”

Raspunsul specialistului:

Prin intermediul art. 122 apreciem ca legiuitorul a stabilit, ca regula, compensarea muncii suplimentare cu timp liber corespunzator care, evident, va fi platit.

Rezulta asadar ca, desi salariatul nu se prezinta la locul de munca detinut in anumite zile (sau ore) el este salarizat ingegral in considerarea muncii prestate anterior.

In acest sens, a fost stabilita limita maxima de timp – 60 de zile calendaristice – pana la care angajatorul este obligat sa dispuna compansarea.

Conform alin.(3) al art. 122 din Codul muncii, ca exceptie, aceasta operatiune poate interveni anticipat efectuarii muncii suplimentare ce va fi prestata in urmatoarele 12 luni, in ipoteza existentei unei perioade de reducere a activitatii.Prin urmare, in opinia noastra, si termenul de 12 luni statuat in cadrul exceptiei sus-mentionata este tot o limita maxima de timp stabilita de legiuitor, limita maxima pana la care poate interveni anticipat efectuarea muncii suplimentare si pe cale de consecinta, compensarea corespunzatoare a acesteia.

Este evident ca pana la compensarea zilelor libere acordate in avans salariatul efectueaza munca suplimentara in contul acestor zile si numai dupa ce s-a realizat compensarea acestora, se poate vorbi de alta munca suplimentara.

Asadar, angajatorul poate acorda salariatilor, in avans, zile libere platite, numai in perioadele de reducere a activitatii, cu acordul salariatilor in cauza, urmand ca ulterior salariatul sa desfasoare munca suplimentara in urmatoarele 12 luni.

Fata de aceste aspecte, apreciem ca exceptia instituita in cuprinsul alin. (3) din Codul muncii poate fi aplicata strict in perioada de 12 luni prin efectuarea de ore suplimentare compensate in avans cu zile libere platite, ulterior realizarii acestei compensari exceptia nemaifiind aplicabila, regula devenind in mod automat din nou incidenta.  

Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Reducerea activitatii. Compensarea orelor suplimentare efectuate in perioada de pana la 12 luni":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".