Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Nerespectarea normei de lucru. Atentie la orele suplimentare si la prevederile Codului Muncii!

07 /Nov2023
Nerespectarea normei de lucru. Atentie la orele suplimentare si la prevederile Codului Muncii!
Tags: norma de lucruprogram de lucruore suplimentare codul muncii

"Avem o societate cu domeniu de activitate in productie si doreste sa implementeze norme de productie. Salariatii acestei societati lucreaza si ore suplimentare, iar administratorul societatii ar dori ca orele suplimentare sa fie achitate in functie de norma de productie.

De exemplu, daca in norme avem introduse ca intr-o ora se poate produce un panou, iar salariatii produc un panou in 3 ore suplimentare, atunci acestia sa fie platiti cat pentru o ora suplimentara. Va rugam sa ne comunicati daca putem implementa aceste norme de productie asupra orelor suplimentare conform exemplului mentionat mai sus."

Raspunsul specialistilor: 

Conform dispozitiilor din Codul muncii:

Totul despre Orele suplimentare si munca in zi de repaus - Evitati amenzile de 15.000 de lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara, detalii AICI >>>

Art. 120

(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
Art. 112

(1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.

Art. 129

Norma de munca exprima cantitatea de munca necesara pentru efectuarea operatiunilor sau lucrarilor de catre o persoana cu calificare corespunzatoare, care lucreaza cu intensitate normala, in conditiile unor procese tehnologice si de munca determinate. Norma de munca cuprinde timpul productiv, timpul pentru intreruperi impuse de desfasurarea procesului tehnologic, timpul pentru pauze legale in cadrul programului de munca.

Art. 130

Norma de munca se exprima, in functie de caracteristicile procesului de productie sau de alte activitati ce se normeaza, sub forma de norme de timp, norme de productie, norme de personal, sfera de atributii sau sub alte forme corespunzatoare specificului fiecarei activitati.

Art. 131

Normarea muncii se aplica tuturor categoriilor de salariati.

Art. 132

Normele de munca se elaboreaza de catre angajator, conform normativelor in vigoare, sau, in cazul in care nu exista normative, normele de munca se elaboreaza de catre angajator dupa consultarea sindicatului reprezentativ ori, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor.

Astfel, orele care depasesc  40 ore/saptamana sunt ore suplimentare.
Angajatorul elaboreaza normele de munca cu respectarea conditiilor de mai sus, iar daca un salariat nu poate respecta aceste norme de munca poate fi concediat pentru necorespundere profesionala sau chiar poate fi concediat disciplinar daca nerespectarea are loc astfel incat sunt indeplinite conditiile unei abateri disciplinare.

In acest sens, art. 39 alin.(2) din Codul muncii stabileste astfel:

Salariatului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:

a) obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului;

Prin urmare, nu este posibil ca salariatii sa lucreze mai mult de 40 ore/saptamana fara ca orele ce depasesc aceasta durata sa nu fie considerate ore suplimentare cu motivatia ca salariatii nu pot sa isi desfasoare norma de lucru.

Daca salariatii nu isi pot indeplini norma de lucru, angajatorul trebuie sa ia masurile de mai sus.
 
Un raspuns oferit in februarie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Nerespectarea normei de lucru. Atentie la orele suplimentare si la prevederile Codului Muncii!":
Rating:

Nota: 4.94 din 5 din 9 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".