De exemplu, daca in norme avem introduse ca intr-o ora se poate produce un panou, iar salariatii produc un panou in 3 ore suplimentare, atunci acestia sa fie platiti cat pentru o ora suplimentara. Va rugam sa ne comunicati daca putem implementa aceste norme de productie asupra orelor suplimentare conform exemplului mentionat mai sus."
Raspunsul specialistilor:
Conform dispozitiilor din Codul muncii:
Totul despre Orele suplimentare si munca in zi de repaus - Evitati amenzile de 15.000 de lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara, detalii AICI >>>
Art. 120
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
Art. 112
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
(1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
Art. 129
Norma de munca exprima cantitatea de munca necesara pentru efectuarea operatiunilor sau lucrarilor de catre o persoana cu calificare corespunzatoare, care lucreaza cu intensitate normala, in conditiile unor procese tehnologice si de munca determinate. Norma de munca cuprinde timpul productiv, timpul pentru intreruperi impuse de desfasurarea procesului tehnologic, timpul pentru pauze legale in cadrul programului de munca.
Art. 130
Norma de munca se exprima, in functie de caracteristicile procesului de productie sau de alte activitati ce se normeaza, sub forma de norme de timp, norme de productie, norme de personal, sfera de atributii sau sub alte forme corespunzatoare specificului fiecarei activitati.
Art. 131
Normarea muncii se aplica tuturor categoriilor de salariati.
Art. 132
Normele de munca se elaboreaza de catre angajator, conform normativelor in vigoare, sau, in cazul in care nu exista normative, normele de munca se elaboreaza de catre angajator dupa consultarea sindicatului reprezentativ ori, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor.
Astfel, orele care depasesc 40 ore/saptamana sunt ore suplimentare.
Angajatorul elaboreaza normele de munca cu respectarea conditiilor de mai sus, iar daca un salariat nu poate respecta aceste norme de munca poate fi concediat pentru necorespundere profesionala sau chiar poate fi concediat disciplinar daca nerespectarea are loc astfel incat sunt indeplinite conditiile unei abateri disciplinare.
In acest sens, art. 39 alin.(2) din Codul muncii stabileste astfel:
Salariatului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
a) obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului;
Prin urmare, nu este posibil ca salariatii sa lucreze mai mult de 40 ore/saptamana fara ca orele ce depasesc aceasta durata sa nu fie considerate ore suplimentare cu motivatia ca salariatii nu pot sa isi desfasoare norma de lucru.
Daca salariatii nu isi pot indeplini norma de lucru, angajatorul trebuie sa ia masurile de mai sus.
Un raspuns oferit in februarie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.