Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Perioada de somaj tehnic constituie vechime in munca?

18 /Mar2021
Perioada de somaj tehnic constituie vechime in munca?
Tags: somaj tehniccalcul vechime in muncapensionare anticipata

Somajul tehnic influenteaza calculul ulterior in ce priveste vechimea in munca in cazul pensionarii anticipate sau la limita de varsta?

Raspunsul specialistului:

In adeverinta de vechime, pe perioada somajului tehnic contractul de munca este suspendat si nu constituie vechime in munca.

Indemnizatia pe care o primeste salariatul pe durata somajului tehnic este venit din salariu in afara functiei de baza deorece pe aceasta perioada contractul de munca este suspendat.

Faptul ca pe durata somajului tehnic sunt platite contributiile sociale pentru indemnizatia primita de salariati nu inseamna ca in aceasta perioada salariatii au vechime in munca ci doar stagiu de cotizare.

Vechimea in munca si stagiul de cotizare in sistemul public de pensii sunt notiuni distincte.

Astfel, vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor a fost inlocuita, incepand cu data de 1 aprilie 2001 cu notiunea de „stagiu de cotizare”.

Incepand cu aceasta data, drepturile de pensie se stabilesc in functie de stagiul de cotizare. Stagiul de cotizare poate fi egal cu vechimea in munca sau poate fi mai mare adaugandu-se si alte perioade in afara de cele in care persoana a avut calitatea de salariat cum ar fi perioada somajului tehnic.

Conform art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010 prin stagiu de cotizare se intelege perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

Vechimea in munca este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca. In acest sens, art. 16 alin. (4) din Codul muncii stabileste ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. Ori pe durata somajului tehnic munca nu a fost prestata.

 

Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro 
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Perioada de somaj tehnic constituie vechime in munca?":
Rating:

Nota: 4.51 din 5 din 39 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".