Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Contract pe durata determinata. Se poate face reangajarea tot cu perioada determinata pentru acelasi salariat?

08 /Iul2021
Contract pe durata determinata. Se poate face reangajarea tot cu perioada determinata pentru acelasi salariat?
Tags: durata determinatareangajare durata determinataperioada de proba

In cazul unui salariat cu CIM perioada nedeterminata cu perioada de proba, la incheierea perioadei de proba se poate inceta cu notificare, urmand sa fie reangajat cu un nou CIM pe perioada determinata?

Raspunsul specialistului:


Nu exista o prevedere care sa interzica reangajarea unui salariat dupa ce i-a incetat contractul de munca printr-o simpla notificarea pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba.

Insa cu privire la incheierea contractului pe durata determinata dispozitiile art. 83 din Codul muncii republicat, prevad in mod expres si limitativ cazurile in care contractul de munca poate fi incheiat pe durata determinata, respectiv:

a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
b) cresterea si/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului;

c) desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;

d) in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;

e) angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;

f) ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;

g) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;

h) in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe.

Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni in conformitate cu dispozitiile art. 84 alin. (1) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Daca insa contractul individual de munca (CIM) pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular (art. 84 alin. (2) din Codul muncii cu modificarile si completarile ulterioare).

Prin urmare, se va putea incheia un contract de munca pe durata determinata numai in conditiile art. 83 din Codul muncii.


Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>


 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Contract pe durata determinata. Se poate face reangajarea tot cu perioada determinata pentru acelasi salariat?":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".