Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Angajarea temporara - in ce CONDITII se poate realiza, potrivit legii?

07 /Dec2023
Angajarea temporara - in ce CONDITII se poate realiza, potrivit legii?
Tags: angajare temporaramunca temporaraagent de munca temporara

"O intreprindere individuala cu activitate de fabricare si vanzare produse de patiserie la targuri (kurtos si langos) are nevoie de angajati doar pentru o saptamana din luna. Care sunt posibilitatile de angajare ca sa fie ok din punct de vedere legislativ?"

Raspunsul specialistilor: 

In opinia noastra, puteti angaja persoane cu contract individual de munca, pe perioada determinata pe toata perioada in care participati la targuri (spre ex. 3 luni), dar cu fractiune de norma, care sa reprezinte numarul de ore aferent unei saptamani de lucru.

La art. 103 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

Astfel, puteti stabili o norma, spre exemplu, de 40 de ore/luna repartizate inegal pe care practic salariatii o realizeaza in saptamana in care aveti nevoie de ei. Modul de repartizare a acestor ore si programul de munca trebuie stabilite prin contractul individual de munca.

De asemnea, tot cu contract individual de munca pe perioada determinata, puteti angaja personalul strict pe perioada de o saptamana, cat aveti nevoie de angajati. Insa, in acest caz, daca este vorba de mai multe luni in care aveti nevoie cate o saptamana de salariati, este vorba de incheierea mai multor asemenea contracte cu o durata de o saptamana pentru acelasi salariat. Prin urmare, trebuie sa tineti seama prevederile Codului muncii conform carora intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata.

O alta optiune ar fi sa aplelati la serviciile unui agent de munca temporara autorizat care va poate furniza, in baza unui contract de punere la dispozitie, personalul de care aveti nevoie, in perioada in care aveti nevoie. Munca prin agent de munca temporara este, de asemenea, reglementata prin Codul muncii.
O alta varianta, mai ales daca sunt necesari si salariati care sa desfasoare munca necalificata cu caracter ocazional ar fi aceea de a angaja zilieri. Acest tip de activitate este reglementata prin Legea nr. 52/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Un raspuns oferit in decembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Angajarea temporara - in ce CONDITII se poate realiza, potrivit legii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".