Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Detasarea 2021. Stabilirea celor mai avantajoase drepturi pentru salariat

01 /Oct2021
Detasarea 2021. Stabilirea celor mai avantajoase drepturi pentru salariat
Tags: detasare 2021drepturi salariale detasareart 160 codul muncii

Va readucem aminte ca detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului. Aceste aspecte sunt reglementate de art.45 din Codul Muncii

Cum se vor stabili cele mai avantajoase drepturi salariale?

"Pentru un salariat detasat: la unitatea de baza are stabilit dreptul salarial sub forma unei sume brute totale, iar la unitatea la care se face detasarea dreptul salarial se stabileste sub forma salariu de baza + sporuri, cum ar trebui sa ii calculeze unitatea primitoare drepturile, pentru a stabilii care sunt mai avantajoase."

Raspunsul specialistilor de la Rentrop & Straton

Potrivit art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.

In situatia in care la unitatea de la care este detasat, salariatul beneficiaza doar de salariu de baza, iar unitatea unde este detasat acorda anumite sporuri pe langa salariu de baza, salariatul este indreptatit la acordarea sporurilor pe langa salariu de baza. Conditia in acest caz este ca sporurile acordate de unitatea primitoare sa nu fie  incluse in salariu de baza la unitatea care detaseaza. 

In situatia in care suma bruta totala acordata de unitatea de la care salariatul este detasat include si sporurile acordate  la unitatea la care salariatul este detasat, inseamna ca nu sunt drepturi mai favorabile la aceasta din urma unitate.

Exemplu:


Unitatea care detaseaza(A)
Unitatea primitoare (B)

Situatie 1

La unitatea A salariatul beneficiaza de salariu de baza de 3000 lei fara a include sporuri sau alte adaosuri.
Unitatea B acorda salariu de baza de 3000 lei si spor pentru vechime in munca de 15%. Salariatul va beneficia pe perioada detasarii de salariu de baza de 3000 lei + spor de vechime de 15%.

Situatie 2

La unitatea A salariatul beneficiaza de salariu de baza de 3000 lei in care este inclus sporul de vechime de 15%.
Unitatea B acorda salariu de baza de 3000 lei si spor pentru vechime in munca de 15%.Salariatul va beneficia pe perioada detasarii de salariu de baza de 3000 lei.
 

Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>

 

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Detasarea 2021. Stabilirea celor mai avantajoase drepturi pentru salariat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".