Art. 160
Salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Astfel cum puteti observa salariul (venitul total brut) se compune din salariu de baza precum si celelalte componente sporuri, indemnizatiei alte adaosuri.
Iata un studiu de caz relevant prezentat pe PortalCodulMuncii, pentru a sti cum sa integrezi sporul de vechime:
"Pentru a calcula rata (lei/ora) a salariului lunar sau orar in situatii precum donarea de sange, telemunca, concediul pentru evenimente speciale, delegatia, activitatile sindicale, training-ul, concediul de odihna etc, se ia in considerare inclusiv sporul de vechime?"
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Raspunsul specialistilor:
In ceea ce priveste concediul de odihna, art. 150 alin. (1) din Codul muncii prevede ca, pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
Astfel cum prevede alin. (2), indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Asadar, pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei se calculeaza media zilnica a drepturilor cu caracter permanent din ultimele 3 luni anterioare celei in care se efectueaza concediul si se inmulteste cu numarul de zile de concediu. Se compara cuantumul indemnizatiei astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca.Valoarea indemnizatiei acordate va fi cea mai favorabila dintre cele comparate.
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, DETALII AICI >>>
Sporul de vechime este un spor permanent intrucat acesta se acorda salariatului lunar asa incat se va lua in calcul la stabilirea indemnizatiei de concediu de odihna.
In ceea ce priveste zilele in care salariatul presteaza activitate sau zilele libere platite de angajator (donarea de sange) salariatul beneficiaza de salariul de baza brut lunar la care se adauga sporurile de care acesta beneficiaza in speta sporul de vechime.
Prin urmare, la salariul de baza se adauga sporul de vechime, iar rezultatul reprezinta venitul brut asupra caruia se calculeaza taxele salariale.
In domeniul privat, sporul de vechime nu este reglementat de lege ci este reglementat contractul prin contractul individual sau colectiv de munca ori regulamentul intern. Daca nu s-a prevazut in aceste documente ca nu se calculeaza pentru zilele la care faceti referire, se va lua in considerare la calculul salariului.
Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.