Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Hartuirea si violenta la locul de munca - LEGEA se schimba! Ce modificari vor aparea?

22 /Nov2023 Exclusiv
Hartuirea si violenta la locul de munca - LEGEA se schimba! Ce modificari vor aparea?
Tags: hartuirea si violenta la locul de muncadiscriminarea la locul de munca

Romania va adera la Conventia nr.190/2019 a Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) privind eliminarea violentei si a hartuirii in lumea muncii, adoptata la Geneva la 21 iunie 2019, conform unei legi aprobate recent de Executiv.

Concret, se doreste prevenirea si eliminarea violentei si a hartuirii la locul de munca. Conceptul de „violenta si hartuire” acopera, printre altele, abuzul fizic, abuzul verbal, hartuirea si mobbingul, hartuirea sexuala, amenintarile si urmarirea/supravegherea. Ratificarea conventiei OIM aduce mai multa claritate in legislatia nationala. Unele dintre fapte devin infractiuni prin raportarea la legislatia penala, civila sau contraventionala, dupa caz, potrivit Ministerului Muncii.

Greseala pe care o fac toti angajatorii legat de hartuirea morala! Prevederea-capcana din Legea nr. 167/2020! Amenda e sigura!

Parcurgeti fara intarziere ghidul “Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Legislatie explicata si studii de caz”! Va protejeaza total impotriva unor amenzi de pana la 200.000 de lei, detalii AICI >>>

Actul normativ extinde notiunea de „loc de munca” astfel incat sunt considerate acte de hartuire si cele care sunt produse in delegatii, team-building-uri, orice spatii publice sau private care au legatura cu locul de munca.

Noul cadru legal protejeaza atat angajatii cat si persoanele care lucreaza indiferent de statutul lor contractual, persoanele aflate in perioada de formare, inclusiv stagiarii si ucenicii, lucratorii carora le-a incetat raportul de munca, voluntarii, persoanele aflate in cautarea unui loc de munca si cele care au depus cereri pentru ocuparea unui loc de munca, precum si persoanele care exercita autoritatea, indatoririle sau responsabilitatile unui angajator.

O noutate este aceea ca inclusiv comunicarile on-line sunt circumscrise locului de munca si pot face obiectul actelor de hartuire.

Conventia OIM imbunatateste cadrul legal actual cu privire la:

- securitate si sanatate in munca;

- asigurarea inspectiei si investigarea cazurilor de violenta si hartuire;

- justitie (urmarire penala, asistenta juridica);

- problematica de gen si discriminare;

- sanatate publica (supravegherea furnizarii de ingrijiri medicale si consiliere psihologica);

- protectie sociala (cazarea victimelor in adaposturi, integrarea pe piata muncii a victimelor etc.).

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Hartuirea si violenta la locul de munca - LEGEA se schimba! Ce modificari vor aparea?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".