Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Legea 93/2019 nu produce efecte retroactiv. Ce se modifica, legat de varsta de pensionare?

29 /Mai2019
Tags: legea 93/2019varsta de pensionare legea 93/2019modificare varsta pensionare 2019

Va readucem aminte ca recent a fost introdus alin. (4) in cuprinsul art. 56 din Codul muncii, prin art. unic pct. 2 din Legea nr. 93/2019, care modifica si O.U.G. nr. 96/2018.

Ce se modifica, vizavi de pensii?


In baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca.

Daca ambele parti - angajator si salariat - doresc continuarea activitatii, atunci nu mai este necesara incheierea unui nou contract de munca. Cel initial va ramane in fiinta inca trei ani, dependent de acordul partilor, putand fi prelungit an de an.


"Avem un salariat in varsta de 70 ani, pensionar, cu contract de munca cu timp partial de 2 ore/zi. In acest caz mai putem continua acest contract (conform dispozitiilor din Legea nr. 93/2019)?."


Este demn de mentionat ca Legea 93/2019 nu produce efecte retroactiv. Angajatorul si anterior aprobarii Legii 93/2019 avea posibilitatea sa incheie cu salariatii pensionari contract de munca pe durata determinata in temeiul art. 83 lit. g) din Codul muncii.

Astfel, conform art. 83 lit. g) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi incheiat pe durata determinata la angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariu.

IMPORTANT!

Daca angajatorul a incheiat cu pensionarul contract pe durata nedeterminata, acest contract va inceta printr-una dintre modalitatie reglementate de Codul muncii, salariatului nefiindu-i aplicabile dispozitiile Legii 93/2019.

Ori daca angajatorul a incheiat cu salariatul pensionar un contract de munca pe durata nedeterminata inseamna ca angajatorul nu s-a putut lipsi de experienta salariatului. In consecinta, atunci cand partile vor decide incetarea raportului de munca aceasta va avea loc fie prin acordul partilor, fie prin alta modalitate in functie de situatie.


Un raspuns oferit de specialistii de la www.PortalCodulMuncii.ro.

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Legea 93/2019 nu produce efecte retroactiv. Ce se modifica, legat de varsta de pensionare?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 10 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".