Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Modificarea locului de munca. In ce CONDITII se poate realiza?

19 /Feb2024
Modificarea locului de munca. In ce CONDITII se poate realiza?
Tags: modificarea locului de muncadelegare salariat

"Avem o salariata in functia de Reprezentant medical cod COR 243302 al carei contract de munca prevede urmatoarele: Pentru indeplinirea atributiilor sale de munca, Salariatul nu va avea un loc de munca fix.

Datorita specificului activitatii prestate de catre Salariat, acesta va efectua deplasari frecvente in zona de actiune a Salariatului prevazuta in Anexa nr. 1  Fisa postului. Pentru deplasari i se pune la dispozitie un autoturism de serviciu. II. Locul de munca: Prin specificul activitatii prestate de catre reprezentantul medical, acesta va efectua deplasari frecvente in zona de actiune arondata. Zona de actiune arondata cuprinde: judetele Constanta si Tulcea. In functie de strategia de marketing, zona arondata poate fi modificata. Salariata in cauza a suferit o interventie chirurgicala la coloana si a avut 5 luni de concediu medical. Este programata in prezent la controlul de medicina muncii la reluarea activitatii. Intre timp strategia companiei s-a schimbat, iar zona de actiune a salariatului s-a modificat si cuprinde inca doua Judete (Braila si Galati). Compania ofera si posibilitatea ramanerii peste noapte in zona Galati-Braila la hotel, daca angajata considera necesar. Salariata invoca faptul ca deplasarea este mult prea lunga pana la Galati si din cauza problemei la coloana nu poate sa mearga si in aceste doua judete. Ce putem face in acest caz?"

Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 41 din Codul muncii:

Art. 41

(1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.


Ce avantaje majore va aduce Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal?

  • o informare temeinica privind noutatile legislative, comentate si explicate profesionist, cu accent pe implicatiile lor mai putin evidente;
  • solutii clare, de neatacat, pentru situatiile frecvente cu care va intalniti legate de Codul muncii, salarizare, Revisal.

Abonamentul dvs. la “Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal” este disponibil la un pret special, detalii AICI >>>

(2) Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.

Ceea ce rezulta din situatia prezentata este faptul ca o salariata are locul de munca mobil stabilit prin contractul individual de munca in doua judete:  Constanta si Tulcea. Salariata se afla in incapacitate temporara de munca timp de 5 luni, perioada in care  angajatorul modifica unilitareal locul de munca al acesteia adaugand doua judete motivat de faptul ca s-a schimbat strategie companiei.

Modificarea strategiei companiei nu da dreptul acesteia sa modifice unilateral locul de munca al salariatei. Angajatorul nu poate modifica locul muncii unilateral, iar o clauza din contractul individual de munca in care se specifica cu angajatorul poate modifica unilateral locul muncii este nula in baza art. 38 din Codul muncii.

Salariata poate fi delegata de angajator o perioada de 60 zile in 12 luni fara a fi necesar acordul ei conform reglementarilor de mai jos.

Art. 42
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.
(2) Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.

Art. 43

Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Art. 44

(1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.

(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Un raspuns oferit in februarie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane. 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Modificarea locului de munca. In ce CONDITII se poate realiza?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".