Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Salariatii mobili - Dreptul la diurna sau indemnizatie de mobilitate

26 /Dec2023
Salariatii mobili - Dreptul la diurna sau indemnizatie de mobilitate
Tags: salariati mobilidrept la diurnaindemnizatie de mobilitate

"O societate care isi desfasoara activitate in domeniul constructiilor are lucrari pe santiere in diverse zone din tara. Angajatii care lucreaza pe aceste santiere, in contractul de munca au precizat ca isi desfasoara activitatea in santierele societatii in functie de necesitatile acesteia.

Aceasta mentiune este precizata la litera D punctul 1 din contractul individual de munca si nu la punctul 2. Angajatii se deplaseaza la sediul societatii de pe santiere, la fiecare 2 saptamani de vineri pana duminica, urmand ca duminica sa fie din nou adusi pe santierele din tara. In situatia descrisa anterior ce li se poate acorda salariatilor: diurna sau clauza de mobilitate?"

Raspunsul specialistilor: 

Deplasarile salariatilor la locurile de munca prevazute in contractul individual de munca nu se incadreaza la delegare deoarece delegarea reprezinta modificarea locului de munca asa cum se prevede in art. 43 din Codul muncii.  Corect este sa se mentioneze in contractul individual de munca la pct. 2 si nu la pct. 1. Faptul ca s-a mentionat in contractul individual de munca la pct. 1 din eroare nu schima faptul ca salariatii nu sunt delegati.

Conform art. 25 din Codul muncii:

(1) Prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.

(2) Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.

Salariatii din situatia expusa sunt salariati mobili intrucat nu isi executa obligatiile de serviciu intr-un loc stabil de munca.

Un raspuns oferit in septembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Salariatii mobili - Dreptul la diurna sau indemnizatie de mobilitate":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 6 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".