Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Poprirea. Limitele urmaririi veniturilor banesti, in cazul unui salariat

10 /Iun2024
Poprirea. Limitele urmaririi veniturilor banesti, in cazul unui salariat
Tags: poprire venituri salariatart. 729 din codul de procedura civila

"Care este cuantumul retinerilor din venitul net pe care le pot face in cazul in care un salariat are 3 popriri, cotizatie catre sindicat si o rata la CAR?"

Raspunsul specialistilor: 

Conformt art. 729 din Codul de procedura civila salariile si celelalte venituri periodice realizate din munca pot fi urmarite:

Modificarile din legislatie trebuie cunoscute! Cu totii am primit propriri pe salariul unui angajat - Folositi explicatiile specialistilor pentru a scapa de orice dubiu! Popririle din Salariu – noul Ghid Practic Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor, detalii AICI >>>

- pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
- pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, retinerea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor.

Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

Conform art. 78 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul lunar pe salarii se determina la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, si urmatoarele:

(i) deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
(ii) cotizatia sindicala platita in luna respectiva, potrivit legii;
(iii) contributiile la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006 si cele la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro;
(iv) primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro; Contractul de asigurare, respectiv abonamentul vizeaza servicii medicale funcizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa, asa cum este definita la art. 77 alin. (5);
(v) (v) contravaloarea abonamentelor suportate de angajati, in limita echivalentului in lei a 100 euro anual, oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, care actioneaza in nume propriu in cazul abonamentelor care includ dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, ori in calitate de intermediari pentru serviciile medicale, in cazul in care abonamentele respective includ si servicii medicale.

Abonamentul vizeaza servicii furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa, asa cum este definita la art. 77 alin. (5), in limita aceluiasi plafon, indiferent de numarul de persoane.

Din analiza textului art. 78 din Codul fiscal se poate observa ca dispozitiile lit. (ii) al art. 78 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal referitoare la asigurarea deductibilitatii la calculul impozitului pe salarii pentru cotizatia sindicala lunara se aplica doar pentru salariatii la locul unde acestia au functia de baza. Prin urmare, baza de calcul a impozitului pe salarii poate fi diminuata cu elementele de cheltuieli suportate de salariat si enumerate la lit. (i) – (v) de mai sus, printre care si cotizatia sindicala platita in luna, doar la locul unde salariatul are functia de baza.

Aderarea la un sindicat este o optiune individuala.

Este relevant in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor referitoare la retinerea sumelor semnificatia notiunii de „venit lunar net” din cuprinsul art. 729 din Codul de procedura civila. Din acest punct de vedere tindem sa consideram ca legiuitorul s-a referit la castigul salarial, care-i ramane salariatului dupa efectuarea tuturor retinerilor obligatorii reprezentate de contributiile sociale obligatorii si de impozitul pe salarii.

In consecinta, pentru cele 3 propriri se va retine 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor. CAR-ul nu intra in 1/2 din venitul lunar net al debitorului decat daca ajunge sa fie executat silit si pentru neplata acestuia.

Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in iunie 2024. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in securitate si sanatate in munca.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Poprirea. Limitele urmaririi veniturilor banesti, in cazul unui salariat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".