Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

OBLIGATII de retinere din salariu ce revin angajatorului

08 /Mai2024
OBLIGATII de retinere din salariu ce revin angajatorului
Tags: retinere din salariupensie lunara de intretinereart. 729 din codul de procedura civila

"Un salariat plateste pensie lunara de intretinere in favoarea unui copil minor, in cota de 1/4 din venitul net obtinut. Angajatorul primeste un document de infiintare a popririi pe numele salariatului, pentru plata pensiei lunare de intretinere a minorului (restanta pe ultimii 4 ani).

Avand in vedere ca salariatul plateste deja pe cont propriu 1/4 din venit ca si pensie de intretinere, care este procentul lunar pe care ar trebui angajatorul sa il retina din venitul realizat al salariatului? Are angajatorul nevoie de vreun document din partea salariatului care sa ateste faptul ca el deja plateste 1/4 in fiecare luna?"

Raspunsul specialistilor: 

Potrivit art. 729 din Codul de procedura civila salariile si celelalte venituri periodice realizate din munca pot fi urmarite:

Modificarile din legislatie trebuie cunoscute! Cu totii am primit propriri pe salariul unui angajat

Folositi explicatiile specialistilor pentru a scapa de orice dubiu - Popririle din Salariu – noul Ghid Practic - Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor, detalii AICI >>>

- pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;


- pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
 
Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, retinerea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor.
 
Angajatorul, in calitate de tert poprit urmeaza sa isi indeplineasca obligatiile prevazute de art. 786 din Codul de procedura civila si anume ca in termen de 5 zile de la comunicarea popririi, iar in cazul sumelor de bani datorate in viitor, de la scadenta acestora, urmand ca ulterior:

1. Sa consemneze suma de bani, daca creanta poprita este exigibila, sau, dupa caz, sa indisponibilizeze bunurile mobile incorporale poprite si sa trimita dovada executorului judecatoresc, in cazul popririi infiintate pentru realizarea altor creante decat cele aratate la pct. 2;

2. Sa plateasca direct creditorului suma retinuta si cuvenita acestuia, in cazul sumelor datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, precum si in cazul sumelor datorate cu titlu de despagubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii. La cererea creditorului, suma ii va fi trimisa la domiciliul indicat sau, daca este cazul, la resedinta indicata, cheltuielile de trimitere fiind in sarcina debitorului.
 
In contextul prezentat in cuprinsul intrebarii, doar debitorul are posibilitatea comunicarii executorului judecatoresc indeplinirea voluntara a obligatiilor care ii revin in vederea desfiintarii titlului executoriu  in temeiul caruia s-a infiintat poprirea, angajatorul in calitate de terti poprit urmand sa isi indeplineasca obligatiile care ii revin in calitate de tert poprit.
 
Asadar, potrivit limitelor mentionate mai sus, suma susceptibila de retinere din veniturile din salarii in calitate de tert poprit va fi de pana la 1/2 din venitul lunar net pana la acoperirea integrala a obligatiei fiscale datorate.
 
Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "OBLIGATII de retinere din salariu ce revin angajatorului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".