Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Program de LUCRU 2019. Mod de calcul salariu in varii situatii

14 /Oct2019
Tags: program de lucru 2019program de lucru inegalcalcul salariu

Va reamintim ca potrivit art. 135 alin. (1) din Codul muncii, salariatii au dreptul intre doua zile de munca la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.

IMPORTANT:

Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, prin exceptie, in cazul muncii in schimburi, acest repaus nu poate fi mai mic de 8 ore intre schimburi.

Iata o speta relevanta in acest sens:

"Dorim sa schimbam programul de lucru si sa facem un program de lucru in ture in urmatoarea forma intr-o saptamana sa se lucreze 11 h/zi (luni, miercuri, sambata, duminica) iar in saptamana urmatoare 11 h/zi (marti, joi, vineri) - am calculat in functie de numarul de ore lucratoare in lunile care urmeaza si de ex in luna septembrie sunt 21 zile lucratoare -168 h de lucrat iar dupa programul nostru salariatii ar lucra doar 165 h, apoi in luna octombrie sunt 23 zile lucratoare - 184 h - iar pe programul nostru -165 h lucrate de salariati sau 178 h - depinde cum le cade tura, doar in decembrie sunt doar 20 zile lucratoare -160 h si salariatii depasesc numarul de ore 165 h sau 178 h - intrebarea este : - este corect sa definim acest program de lucru - respectam toate regulile din Codul muncii (zile libere in saptamana, ore lucrate)? - Pe statul de salarii chiar daca numarul de ore din pontaj este sub numarul de ore lucratoare in luna pot sa platesc salariatii la numarul de ore din luna? - in lunile in care depasesc numarul de ore lucratoare din luna - pot sa platesc normal si sa consider ca se compenseaza cu lunile unde sunt sub numarul de ore lucratoare din luna?"

 

Art. 115 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca, durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

Conform art. 137 alin.(1) din Codul muncii, repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.


In consecinta, salariatii au dreptul la repaus saptamanal la care se adauga repausul zilnic. Spre exemplu, intre ziua miercuri si ziua de sambata trebuie sa existe cel putin 60 de ore libere 12 ore repaus zilnic + 48 de ore de repaus saptamanal.

ATENTIE!

Intrucat repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si duminica salariatii trebuie sa beneficieze de un spor la salariu al carui cuantum se stabileste prin contractual individual sau colectiv de munca. Salariul de baza este salariul de baza inscris in contractul individual de munca.

Salariul de baza este un element fix al salariului ce nu fluctueaza in functie de numarul zilelor lucratoare din luna. Orele lucratoare se compenseaza intre ele de la o luna la alta.


Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>

 

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Program de LUCRU 2019. Mod de calcul salariu in varii situatii":
Rating:

Nota: 4.92 din 5 din 13 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".