Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Reducerea timpului de munca - Kurzarbeit. Ce salariati pot beneficia de aceasta masura?

18 /Mar2022
Reducerea timpului de munca - Kurzarbeit. Ce salariati pot beneficia de aceasta masura?
Tags: reducere timp de muncamasura kurzarbeitart. 112 codul muncii

Va reamintim ca numai salariatilor angajati cu norma intreaga li se aplica reducerea timpului de munca, masura kurzarbeit. Astfel, conform art. 112 alin. (1) din Codul muncii, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.

"Avand in vedere prevederea art.1 alin. (1) din OUG nr.132/2020, cu trimitere la art.112 alin. (1) din Codul muncii, reiese ca pot beneficia de reducerea timpului de munca doar salariatii incadrati cu norma intreaga de 8 ore/zi, respectiv 40 ore/saptamana. Prin urmare, salariatii incadrati cu timp partial nu pot beneficia de reducerea timpului de munca. Care este situatia in cazul salariatilor incadrati cu norma intreaga de 6 ore/zi, respectiv 30 ore/saptamana (tinerii sub 18 ani), avand in vedere ca textul mai sus invocat (OUG nr.132/2020) nu face trimitere la art.112 alin. (2) din Codul muncii? Acestia pot beneficia de reducerea timpului de munca?"


Raspunsul specialistilor: 

La alin. (2) al art. 112 din Codul muncii se prevede astfel:

(2) In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.

Astfel, in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani, in scopul protectiei securitatii si sanatatii lor, al dezvoltarii acestora, durata timpului de munca este mai redusa cu 2 ore pe zi (6 ore) si cu 10 ore pe saptamana (30 ore). In acelasi sens, este si H.G. nr. 600/2007 privind protectia tinerilor la locul de munca (art. 10).

Art. 10. – (1) In cazul tinerilor durata timpului de munca este de maximum 6 ore/zi si 30 de ore/saptamana.


(2) In situatia in care tanarul cumuleaza mai multe functii in baza unor contracte individuale de munca, timpul de munca efectuat se insumeaza si nu poate depasi, cumulat, durata prevazuta la alin. (1).

In concluzie, avand in vedere cele mai sus expuse apreciem ca pentru tinerii in varsta de pana la 18 ani, durata timpului de munca de maximum 6 ore/zi si 30 de ore/saptamana reprezinta norma intreaga ceea ce ar face posibila reducerea timpului de lucru.

Totusi va recomandam sa solicitati punctul de vedere al agentiei pentru ocuparea fortei de munca.

Un raspuns oferit la data de 18.03.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Reducerea timpului de munca - Kurzarbeit. Ce salariati pot beneficia de aceasta masura?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".