In aceeasi perioada in care era angajata la noi si beneficia de masura Kurzarbeit ( 2 ore /zi ) s-a angajat si la o societate cu capital de stat cu contract de munca de 8 ore/ zi. Va rugam sa ne mentionati daca in situatia expusa exista incalcari ale legislatiei in vigoare, respectiv un angajat are voie sa detina doua contracte munca cu timp integral? Si daca in situatia data este corect sa beneficieze de masura Kurzarbeit?"
Raspunsul specialistilor:
Codul muncii nu contine nicio reglementare privind interdictia de a cumula, la angajatori diferiti, doua sau mai multe contracte individuale de munca cu norma intreaga.
Cumulul de functii este reglementat de Codul muncii in art. 35 dupa cum urmeaza:
Art. 35. – (1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
In practica exista persoane care cumuleaza foarte multe contracte individuale de munca cu norma intreaga si este cunoscut acest lucru de inspectia muncii.
Se considera ca in cazul cumulului la acelasi angajator, nu este permis sa se cumuleze doua contracte individuale de munca cu norma intreaga, intrucat s-ar depasi durata timpului de lucru maxima zilnica, iar aceasta durata se calculeaza pe angajator. Insa, la angajatori diferiti nu exista aceasta interdictie.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Nici OUG 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca nu conditioneaza decontarea indemnizatiei de inexistenta unui cumul de functii la angajatori diferiti cu norma intreaga.
Un raspuns valabil la data de 7.06.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>