Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Masura Kurzarbeit. Cumul CIM cu norma intreaga la angajatori diferiti

07 /Iun2022
Masura Kurzarbeit. Cumul CIM cu norma intreaga la angajatori diferiti
Tags: masura kurzarbeitcumul de contractecodul muncii cumul cim

"Suntem o societate comerciala care, datorita dificultatilor financiare, am aplicat la masura sociala Kurzarbeit. Intre angajatii pentru care am beneficiat de aceasta masura se afla si o angajata care la noi are contract de munca cu program normal de munca 8 ore /zi, iar prin aplicarea masurii Kurzarbeit i s-a redus programul de lucru la 2 ore /zi.

In aceeasi perioada in care era angajata la noi si beneficia de masura Kurzarbeit ( 2 ore /zi ) s-a angajat si la o societate cu capital de stat cu contract de munca de 8 ore/ zi. Va rugam sa ne mentionati daca in situatia expusa exista incalcari ale legislatiei in vigoare, respectiv un angajat are voie sa detina doua contracte munca cu timp integral? Si daca in situatia data este corect sa beneficieze de masura Kurzarbeit?"

Raspunsul specialistilor: 

Codul muncii nu contine nicio reglementare privind interdictia de a cumula, la angajatori diferiti, doua sau mai multe contracte individuale de munca cu norma intreaga.

Cumulul de functii este reglementat de Codul muncii in art. 35 dupa cum urmeaza:

Art. 35. – (1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

In practica exista persoane care cumuleaza foarte multe contracte individuale de munca cu norma intreaga si este cunoscut acest lucru de inspectia muncii.

Se considera ca in cazul cumulului la acelasi angajator, nu este permis sa se cumuleze doua contracte individuale de munca cu norma intreaga, intrucat s-ar depasi durata timpului de lucru maxima zilnica, iar aceasta durata se calculeaza pe angajator. Insa, la angajatori diferiti nu exista aceasta interdictie.

Nici OUG 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca nu conditioneaza decontarea indemnizatiei de inexistenta unui cumul de functii la angajatori diferiti cu norma intreaga.


Un raspuns valabil la data de 7.06.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Masura Kurzarbeit. Cumul CIM cu norma intreaga la angajatori diferiti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".