Prin Ordonanta de Urgenta, Executivul a reglementat ca salariatii carora angajatorii le suspenda temporar contractul individual de munca potrivit art. 52 alin. 1 lit.c) din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, sa beneficieze de o indemnizatie de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021.
Aceasta masura se va acorda pana la 31 decembrie 2022 pentru salariatii angajatorilor afectati in mod direct sau indirect de imposibilitatea efectuarii de tranzactii cu operatori economici din Ucraina, Federatia Rusa si Belarus ca urmare a efectelor generate de agresiunea militara rusa asupra Ucrainei, precum si pentru salariatii angajatorilor supusi sanctiunilor internationale si care au instituite masuri restrictive in raport cu actiunile care submineaza sau ameninta integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei. Masura va fi suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Vor putea solicita acest sprijin angajatorii care inregistreaza in luna pentru care cer masura o diminuare a incasarilor cu minimum 20% fata de veniturile realizate in luna ianuarie 2022 sau fata de veniturile realizate in luna similara a anului 2021, precum si cei care au fondurile sau resursele economice blocate prin ordin emis de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Pentru acordarea indemnizatiei, angajatorii depun prin posta electronica, la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in raza carora isi au sediul social, o cerere semnata si datata de reprezentantul legal, insotita de o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca au fost afectati in mod direct sau indirect de imposibilitatea efectuarii de tranzactii cu operatori economici din Ucraina, Federatia Rusa si Belarus, ca urmare a efectelor generate de agresiunea militara rusa asupra Ucrainei. Alaturi de cerere si declaratie se anexeaza balanta de venituri si cheltuieli aferenta lunii pentru care se solicita indemnizatia, precum si balanta de venituri si cheltuieli la care se raporteaza diminuarea, sau, dupa caz, de copia ordinului de blocare a fondurilor sau resurselor economice in domeniul sanctiunilor internationale, emis de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, si de lista persoanelor care urmeaza sa beneficieze de aceasta indemnizatie, asumata de reprezentantul legal al angajatorului.
Modelul documentelor urmeaza sa fie aprobat, in termen de 10 zile lucratoare de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, prin ordin al ministrului muncii si solidaritatii sociale, la propunerea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Actul normativ adoptat de Guvern mai prevede posibilitatea ca angajatorul sa solicite intr-o luna calendaristica, pentru aceeasi perioada din luna, pentru salariati diferiti, dar si pentru acelasi salariat, pentru perioade diferite din luna, atat indemnizatia de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cat si indemnizatia de 75% din salariul de baza brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru.
Impactul financiar estimat pentru aplicarea noii masuri de sustinere a locurilor de munca si de prevenire a cresterii somajului este de aproximativ 736 milioane lei pentru anul 2022.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Tot in sedinta din 6 aprilie, Executivul a aprobat un proiect de hotarare care modifica si completeaza normele metodologice de aplicare a prevederilor OG nr.129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, aprobate prin HG nr. 522/2003.
Actul normativ clarifica anumite prevederi cu scopul de a creste calitatea sistemului de formare profesionala a adultilor, pentru imbunatatirea competentelor profesionale ale salariatilor si o mai buna corelare a cererii de pe piata muncii cu oferta de formare profesionala.
Sursa: Ministerul Muncii