De exemplu COR 732215-Tipograf print digital si offset. Intrebarea mea este: in cazul in care societatea noastra detine angajati cu astfel de pregatire si au mai multi ani lucrati in cadrul firmei ei pot pregati alti angajati-tot lucratori vechi in cadrul societatii-dar care au invatati mod autodidactic aceasta meserie. Am un angajat care este angajat ca Operator masini dar lucreaza de mult timp pe un utilaj tipografic digital si este foarte priceput dar cum nu are calificare pe acest COR, noi ca societate putem tine un curs de calificare in interiorul societatii si sa calificam? Sau cum pot proceda? In cazul daca se ia in considerare si calificarea interioara prin ce document pot acesta justifica?"
Raspunsul specialistilor:
Cu titlu general, referitor la calificarea salariatilor organizata de angajator (la locul de munca), Legea nr. 53/2003 Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza in mod expres la art. 202 si 203 modul de realizare a acesteia.
Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor
47 Teste de succes utilizate de profesionistii din toata lumea, detalii AICI >>>
Din aceste prevederi legale rezulta, ca pentru a organiza cursuri de calificare pentru salariati, angajatorul trebuie sa fie autorizat. Autorizarea se face in conformitate cu prevederile OG nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale HG nr. 522/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Ordinului ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei si al ministrului educatiei, cercetarii si tineretului nr. 353/5.202/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Procesul de formare profesionala
Scopul acestui proces de autorizare este acela de a asigura un anumit nivel de calitate a procesului de formare profesionala a salariatilor. Insa, in practica, putini angajatori parcurg procesul de autorizare si astfel nu pot organiza programe de calificare la locul de munca.
In cazul in care nu este autorizat, apreciem ca angajatorul ar avea doua optiuni:
1. Sa contracteze de pe piata un furnizor autorizat de formare profesionala care poate organiza si desfasura cursurile de calificare, finalizate cu certificat de calificare, sau cursuri de initiere intr-o calificare. Aceasta nu reprezinta o calificare la locul de munca in sensul clasic al notiunii, dar este un mod prin care angajatorul poate asigura formarea profesionala a salariatilor proprii.
2. O alta cale ar fi certificarea formarii profesionale a salariatului/salariatilor la un Centru de evaluare a competentelor profesionale.
Aceasta cale poate fi utilizata numai in cazul in care salariatul a dobandit cunostintele specifice unei anumite calificari, fie pe cale nonformala (practicand activitati specifice la locul de munca, eventual invatand meserie de la un coleg de serviciu care are acea calificare, sau prin autoinstruire), fie partial nonformal si partial formal (prin cursuri – autorizate sau nu - prin care a dobandit competente specifice calificarii respective). Acest salariat se poate prezenta la un Centru evaluare a competentelor profesionale autorizat, poate sustine examenul pentru obtinerea calificarii si apoi acest centru ii elibereaza certificatul de calificare.
Daca insa nu este vorba de calificare ci de alte tipuri de pregatire profesionala (initiere, perfectionare, specializare etc), finalizate cu certificate de absolvire, angajatorul poate organiza programe de formare profesionala pentru salariatii proprii, in baza carora elibereaza certificate de absolvire recunoscute numai in cadrul unitatilor respective (art. 21 alin. (3) din OG nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si art. 2^1 din Normele metodologice de aplicare a OG nr. 129/2000, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.522/2003, cu modificarile si completarile ulterioare).
Prin urmare, in opinia noastra, pentru pregatirea salariatilor ar trebui sa apelati la profesionisti in domeniul formarii profesionale, care pot organiza o forma de instruire prin care salariatii sa obtina abilitatile necesare pentru a opera pe utilajele, echipamentele la care faceti dumneavoastra referire.
Un raspuns oferit in octombrie 2023, de catre specialistii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.