Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Compensatie privind transferul contributiilor. Indemnizatie somaj tehnic

02 /Apr2020
Tags: compensatie contributiisomaj tehnicoug 32/2020

Suma compensatorie stabilita in urma OUG 79/2017 (transferul contributiilor angajatorului in grija angajatului) pentru toti angajatii unei companii, proportional cu salariul fiecaruia, pe care firma a decis sa o evidentieze distinct si nu sa o includa in salariul de baza, va fi inclusa in calculul indemnizatiei brute stabilite pentru somajul tehnic? Aceste sume au fost evidentiate distinct in fluturasul de plata si pe statul de plata lunar.

Raspunsul specialistului:Conform art. XI din OUG 30/2020 astfel cum a fost modificat prin OUG 32/2020:

(1) Pe perioada starii de urgenta instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, pentru perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca, din initiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizatiile de care beneficiaza salariatii se stabilesc la 75% din salariul de bazacorespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.

(2) De prevederile alin. (1) beneficiaza salariatii angajatorilor care reduc sau intrerup temporar activitatea total sau partial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta decretate, conform unei declaratii pe propria raspundere a angajatorului.

Astfel, procentul de 75% se raporteaza la salariu de baza, iar acest salariu nu include adaosurile. Compensatia onstand in transferul contributiilor sociale reprezinta un adaos la salariu de baza astfel incatindemnizatia de somaj tehnic nu va cuprinde aceasta compensatie.


Raspuns oferit de Rodica Mantescu, specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
compensatie, transferul contributiilor, indemnizatie, somaj tehnic


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Compensatie privind transferul contributiilor. Indemnizatie somaj tehnic":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".