Angajatorul nu are un drept de optiune intre compensarea orelor libere si plata lor. Salariatul are dreptul in primul rand sa i se acorde posibilitatea refacerii fizice si psihice prin acordarea orelor libere platite in intervalul de 90 de zile de la efectuarea muncii suplimentare.
Numai daca nu exista posibilitatea acordarii acestor ore libere, acestea vor fi platite cu sporul pentru munca suplimentara. Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
In perioadele de reducere a activitatii, angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni. Este vorba de o acordare „in avans” a orelor libere, in cazul in care, spre exemplu, angajatorul nu deruleaza contracte intr-o anumita perioada si nu are activitate intr-un anumit departament.
Sporul pentru munca in zi de sabatoare legala
Diurna legala in Romania si in strainatate
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Salariatilor care lucreaza in aceste zile li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Sporul pentru repaus saptamanal...mai multe in Ghid complet privind contributiile aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024, detalii AICI >>>