Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Spor pentru munca suplimentara. Salariul de baza este un element fix!

20 /Aug2019
Tags: spor munca suplimentaracalcul spor munca suplimentarasalariul de bazaprogram de lucru

Va reamintim ca potrivit art. 122 alin.(1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

ATENTIE!

Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, in aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.


"La calculul sporului pentru munca suplimentara, salariul tarifar orar poate fi calculat in functie de numarul mediu de ore lucratoare in an pentru a evita diferentele intre o luna cu 19 zile lucratoare urmata de alta cu 23 de zile lucratoare? Se poate folosi aceasta baza de calcul la calculul salariului pentru luna august? Care sunt legal numarul mediu al orelor lucratoare pentru anul 2019?"

 

Pentru a intelege mai bine situatia, va reamintim ca a art. 123 alin.(1) si (2) din acelasi Cod mentionat mai sus se prevede astfel:

(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

 

IMPORTANT:

Sporul pentru munca suplimentara se calculeaza la salariu de baza din luna acordarii. Totoadata, salariul de baza este salariul de baza inscris in contractul individual de munca. Salariul de baza este un element fix al salariului ce nu fluctueaza in functie de numarul zilelor lucratoare din luna.


Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>


Aplicatia Revisal a fost modificata. Inspectia Muncii a pus la dispozitia angajatorilor o noua versiune care a adus modificari in ceea ce priveste inregistrarile in Revisal. Detasarea transnationala si telemunca sunt doua dintre inregistrarile noi in Revisal.


Consilier Ghid complet de Salarizare, Revisal si Contributii sociale va arata care sunt aceste modificari si cum sa le aplicati, detalii AICI >>>

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Spor pentru munca suplimentara. Salariul de baza este un element fix!":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".