Raspunsul specialistului:
Munca suplimentara si munca in zilele de repaus saptamanal sunt reglementate distinct.
Munca prestata in zilele de sambata sau duminica este munca prestata in zilele de repaus saptamanal pentru care se plateste sporul pentru repaus saptamanal si totodata se acorda ziua libera in natura.
Conform art. 112 din Codul muncii, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.
Conform art. 120 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara este munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112 din Codul muncii.
Asadar, munca suplimentara este munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana, prestata de luni pana vineri.
Dosarul personal al salariatului
Portal Codul Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Indiferent de organizarea timpului de lucru, un salariat beneficiaza saptamanal de repaus de 48 de ore consecutive de regula sambata si duminica.
Asadar, indiferent de organizarea timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica (art. 137 alin. (1) din Codul muncii).
Alin. (2) din acelasi articol stabileste ca in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
In cazul in care angajatorul nu poate acorda repausul saptamanal in zilele de sambata si duminica atunci, potrivit dispozitiilor art. 137 alin. (3) din Codul muncii, republicat, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca dar si de alte doua zile consecutive de repaus saptamanal in alte zile din saptamana.
Intrucat saptamana reprezinta acea perioada de sapte zile consecutive care se socoteste de luni pana duminica, salariatii au dreptul in fiecare saptamana la un repaus de 2 zile consecutive.
Prin urmare, daca salariatul nu beneficiaza de repausul saptamanal in zilele obisnuite de sambata si duminica, are dreptul la un spor la salariu, alaturi de alte doua zile consecutive de repaus fixate in alte zile consecutive din cadrul respectivei saptamani. Repausul saptamanal se acorda in natura.
Potrivit art. 260 alin. (1) lit. j) din Codul muncii, republicat, constituie contraventie nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
Totodata, in situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor (art. 137 alin. (4) din Codul muncii, republicat).
In acest caz, salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2). Art. 120 alin. (2) precizeaza ca sporul nu poate fi mai mic de 75 % din salariul de baza. Prin urmare, doar cu totul exceptional angajatorul poate acorda zilele de repaus saptamanal in mod cumulat in conditiile anterior precizate, numai cu autorizarea ITM.
Astfel, potrivit art. 137 alin. (4), in situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. In acest caz, salariatii au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2) in temeiul dispozitiilor art. 137 alin. (5) din Codul muncii.
Conform art. 123 alin. (2) dublul compensatiilor cuprinde un spor care nu poate fi mai mic de 150%.
Asadar, pentru o activitate continua de maximum 14 zile calendaristice salariatii vor beneficia de un spor la salariu negociat in contractul colectiv de munca sau in lipsa acestuia in contractul individual de munca ce nu poate fi mai mic de 150% corespunzator duratei acesteia precum si de zilele de repaus saptamanal cumulate, in natura, pentru fiecare 14 zile lucrate 4 zile cumulate de repaus saptamanal.
Munca suplimentara este munca prestata de luni pana vineri peste programul normal de lucru.
Conform art 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia iar conform art. 123 alin. (1) daca compensarea in acest termen nu este posibila, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Potrivit art. 123 alin. (2) sporul pentru munca suplimentara, acordat in aceste conditii, se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Orele lucrate sambata si duminica nu sunt ore suplimentare sunt ore lucrate in zilele de repaus saptamanal pentru care nu exista doar optiunea platii ci acestea se acorda intotdeauna in natura. Asadar, pentru orele lucrate in zilele de sambata si duminica salariatul va primi alte doua zile consecutive liber cand va fi platit ca si cum a lucrat la care se mai adauga sporul de x% pentru nerespectarea repausului saptamanal in zilele de sambata si duminica conform art. 137 din Codul muncii astfel cum am expus mai sus.
In concluzie, daca salariatul nu beneficiaza de repausul saptamanal in zilele obisnuite de sambata si duminica, are dreptul la un spor la salariu, spor al carui cuantum nu este reglementat de Codul muncii, legiuitorul lasand partilor posibilitatea de a negocia orice spor, alaturi de alte doua zile consecutive de repaus fixate in alte zile consecutive din cadrul respectivei saptamani. Repausul saptamanal se acorda intotdeauna in natura.
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro