Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Spunem adio programului de lucru fix de la birou. Ce se modifica?

16 /Aug2021
Spunem adio programului de lucru fix de la birou. Ce se modifica?
Tags: luminita obaciu program flexibil muncaprogram munca flexibiltimp de munca

Din ce in ce mai multe tari testeaza saptamana de munca de doar 4 zile. In acelasi timp, la nivel global, companiile isi dau seama de beneficiile unui program de lucru flexibil. Pe ce ne bazam insa daca vrem sa facem o astfel de modificare? Ce argumente stau la baza unei schimbari pe care sa o faca angajatorii din Romania in aceasta privinta?

 


Inainte de orice, programul de munca flexibil presupune ca angajatul sa capete mai multa autonomie in indeplinirea sarcinilor de lucru si sa isi organizeze singur munca, stabilind obiective concrete fara a tine cont de intervalul traditional de la 9 la 5.
 
“Avand in vedere tendinta tot mai pronuntata de a avea un program flexibil, de a lucra din alte locatii decat locul de munca organizat de angajator, organizand timpul de munca astfel incat sa existe un echilibru intre viata personala si cea profesionala, este clar ca in viitor, intr-o proportie covarsitoare, nu vom mai reveni la programul clasic de 8 ore /zi si 40 ore/saptamana distribuit in mod egal zilnic, existand nevoia de a reglementa in mod unitar modul de stabilire al drepturilor salariale si al drepturilor de asigurari sociale in contextul actual”, este de parere Luminita Obaciu, Senior Payroll  Partner in cadrul companiei Soter & Partners.
 
In opinia sa, in practica ar aparea particularitati legate de: 
 
„    •  situatiile in care programul de lucru este inegal, salariatii nelucrand dupa un program zilnic uniform:


 • situatiile in care poate interveni reducerea programului de lucru;
    • amestecul de ore lucrate cu alte tipuri de ore in aceeasi zi de lucru;
    • situatiile in care salariatii lucreaza cu timp partial in mai putine zile lucratoare si cu program diferit de la o zi la alta”.
 
Astfel de modificari ar implica si un proces de schimbari la nivel legislativ, in functie de fiecare caz in parte. Perioada pe care o traversam de mai bine de un an si jumatate, provocata de pandemie, a demonstrat ca telemunca este posibila in nenumarate firme care pana acum isi chemau angajatii la birou si nu concepeau o alta forma de munca. Mai mult, s-a dovedit ca exista nenumarate beneficii odata cu munca “remote” sau de acasa, inclusiv in ce priveste scaderea costurilor de functionare si a facturilor de utilitati. In plus, nu s-au semnalat schimbari semnificative in ce priveste productivitatea angajatilor. 
 

Cititi articolul integral AICI!

 

 


  


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Spunem adio programului de lucru fix de la birou. Ce se modifica?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".