Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Contractul individual de munca poate fi modificat pe durata detasarii?

06 /Nov2020
Contractul individual de munca poate fi modificat pe durata detasarii?
Tags: norma de lucruprogram de lucru contracttimp de muncamodificare cimdetasare

Un angajat detasat in alt stat UE are in contractual de munca un program de 8 ore pe zi. In pontajul trimis in Romania de catre beneficiar, orele lucrate sunt mai mici, datorat lipsei de comenzi in perioada pandemiei. In acest caz, la intocmirea statului de plata se va tine cont de orele efectiv lucrate sau salariatul va fi platit la 8 ore conform CIM?

Raspunsul specialistului:Conform art. 45 din Codul munci, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

Astfel, prin detasare se modifica locul muncii si in mod exceptional se poate modifica felul muncii dar numai cu acordul salariatului. Norma de lucru si celelalte clauze contractuale nu pot fi modificate prin detasare.

Totodata, conform art. 47 alin. (2) din Codul muncii, pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.
Prin urmare, angajatorul la care este detasat salariatul are obligatia sa ii acorde drepturile salariale mai favorabile. Insa nu se inregistreaza in Revisal aceasta modificare a drepturilor salariale pe durata detasarii. Norma de lucru sau alte elemente ale contractului individual de munca nu pot fi modificate pe durata detasarii nici chiar cu acordul salariatului.

Detasarea nu poate fi folosita ca o forma mascata de munca temporara. Conditiile unei detasari trebuie sa fie cunoscute de la bun inceput inca inainte de inceperea acesteia. Astfel, salariatul si cei doi angajatori cunosc elementele detasarii de la bun inceput iar acestea nu pot fi schimbate pe parcursul detasarii de angajatorul la care salariatul este detasat.

Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Contractul individual de munca poate fi modificat pe durata detasarii?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".