Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Stimulentul de insertie creste la 1.500 lei daca mama revine la serviciu inainte de varsta de 6 luni a copilului

12 /Mar2021
Stimulentul de insertie creste la 1.500 lei daca mama revine la serviciu inainte de varsta de 6 luni a copilului
Tags: majorare stimulent insertiecrestere stimulent insertieconcediu crestere copil

Ministerul Muncii a publicat joi proiectul de OUG care propune majorarea stimulentului de reinsertie profesionala pentru parintele aflat in concediu de crestere a copilului care se intoarce la munca inainte de 6 luni dupa nasterea copilului la 1.500 de lei de la 650 lei cat este in prezent.

"Astazi am finalizat si propunem in transparenta decizionala un proiect de ordonanta de urgenta prin care modificam cadrul legal pentru concediul si indemnizatia lunara de crestere a copiilor in sensul in care crestem stimulul de reinsertie pentru parintele care se intoarce la munca inainte de 6 luni, acesta fiind in concediu de crestere a copilului.Proiectul intra astazi in transparenta decizionala (...), urmand ca dupa indeplinirea termenului legal sa mergem cu acest proiect in sedinta de Guvern pentru a fi adoptat. (...) Stimulentul de reinsertie ajunge la 1.500 de lei de la 650 de lei, cat se afla in momentul de fata. Asadar este o suma consistenta din care parintele care opteaza sa se intoarca la munca poate sa apeleze la servicii specializate pentru supravegherea si ingrijirea copilului", a precizat ministrul Raluca Turcan, potrivit Agerpres.

De asemenea, in opinia ministrului, proiectul vine ca urmare a faptului ca foarte putini parinti au apelat la stimulul de reinsertie si are ca obiectiv cresterea numarului de angajati care revin in campul muncii dupa majorarea stimulului de reinsertie.

"Este o masura care creste veniturile parintilor, care scade riscurile deprofesionalizarii parintelui, asigura de asemenea o forta de munca necesara angajatorilor care erau in situatia de a fi privati de sprijinul unui angajat care opta sa stea doi ani de zile - sau trei ani de zile pentru copilul cu dizabilitati - in concediul de crestere a copilului si de asemenea este o masura care aduce si un plus financiar substantial la bugetul statului. 

Aceasta masura de intoarcere in activitate inainte de 6 luni cu un stimulent de reinsertie de 1.500 de lei, deci mult mai mare decat ceea ce exista pana acum, si anume 650 de lei, va fi completat de un alt proiect al nostru de constructie de crese si gradinite la nivel national, inclusiv prin Planul National de Redresare si Rezilienta, astfel incat sa incurajam parintii sa faca copii, dar in acelasi timp sa aiba si posibilitatea sa-i educe adecvat. Intr-o prima etapa sa-i supravegheze si apoi sa-i educe. Pana acum, foarte, foarte putini parinti au optat sa revina la munca inainte de 6 luni. Avem in total 178.000 de beneficiari de concediu de crestere a copilului si noi speram ca o optiune intr-o prima etapa sa fie in jur de 25%", a declarat Raluca Turcan, potrivit aceleiasi surse. 

 

Gasiti aici mai multe detalii, alaturi de proiectul integral. 
 

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Stimulentul de insertie creste la 1.500 lei daca mama revine la serviciu inainte de varsta de 6 luni a copilului":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".