Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Telemunca in 2022. Noutatile pentru acest an si ce prevederi NU mai sunt valabile

17 /Ian2022
Telemunca in 2022. Noutatile pentru acest an si ce prevederi NU mai sunt valabile
Tags: telemunca 2022modificari telemuncanoutati telemunca 2022

Telemunca in 2022 va ramane una dintre modalitatile angajatorilor de a atrage personal, avand in vedere situatia actuala. Astfel ca angajatorii si managerii HR trebuie sa fie la curent cu cele mai noi modificari in ceea ce priveste legislatia in vigoare.

Incepand cu primavara anului 2020, odata cu aparitia amenintarii coronavirus, telemunca face parte din normalitate. Astfel, ceea ce pana in anii trecuti era doar un caz special al contractului de munca a devenit, iata, o forma obisnuita de desfasurare a relatiilor dintre angajator si salariati, cu reglementari noi, obligatii, facilitati, dar si amenzi!

Sunt nu mai putin de 15 situatii legate de telemunca in care puteti fi amendat, detalii AICI >>>

Iata care sunt noutatile in materie de telemunca:

1) Prin O.U.G. nr. 36/2021 s-a eliminat conditia anterioara ca activitatea sa se desafasoare in regim de telemunca ”cel putin o zi pe luna”. In prezent legea nu mai precizeaza cate zile pe luna munca trebuie sa se desfasoare la distanta, ceea ce poate crea anumite dificultati practice. Esential este ca acest mod de prestare a activitatii sa nu aiba caracter accidental, intamplator, ci salariatul sa presteze in mod constant cel putin o parte din activitate de la distanta.

Nu este insa impusa conditia ca intreaga activitate sa fie desfasurata in acest sistem, si nici ca majoritatea zilelor lucratoare munca sa fie prestata la distanta.

2) Prin Legea nr. 208/2021 partile pot opta sa utilizeze la incheierea, modificarea, suspendarea sau, dupa caz, la incetarea contractului individual de munca semnatura electronica avansata sau semnatura electronica calificata.

Insa angajatorul nu poate obliga persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul sa utilizeze semnatura electronica avansata sau semnatura electronica calificata, la incheierea, modificarea, suspendarea sau, dupa caz, la incetarea contractului individual de munca, aflati mai multe din ghidul despre TELEMUNCA 2022,marca Rentrop & Straton, detalii aici >>>

3) Prin O.G. nr. 19/2021 s-a reglementat ca persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 cu schema completa de vaccinare beneficiaza de o alocatie de hrana, in valoare totala de 100 lei, sub forma tichetelor de masa pe suport hartie, care au caracteristicile fizice si valorice prevazute de cap. II - Tichete de masa din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificarile si completarile ulterioare.

Tichetele de masa vor putea fi emise fara datele personale ale beneficiarilor, acestea urmand sa fie completate la momentul distribuirii acestora.

Aspecte practice de care va loviti cand salariatii sunt in telemunca 2022

1.  Poate refuza salariatul sa lucreze in regim de telemunca?

Da, poate. Iar refuzul sau nu poate constitui motiv de modificare unilaterala a contractului individual de munca si nu poate constitui motiv de sanctionare disciplinara. 
 
2.  Telesalariatul poate presta ore suplimentare?

Da, dar doar la solicitarea angajatorului si cu acordul in scris al telesalariatului. Atentie, salariatii cu fractiune de norma pot fi telesalariati, dar ei nu pot presta ore suplimentare! 
 
3. Cum verifica angajatorul activitatea telesalariatului?

Contractul individual ar trebui sa cuprinda date concrete cu privire la posibilitatea de verificare. Raportul ramane de munca, deci salariatul este in continuare un subordonat, iar dreptul la control, desi diminuat, poate fi in continuare exercitat de angajator. 

Detalii in ghidul complet despre TELEMUNCA 2022 >>>

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Telemunca in 2022. Noutatile pentru acest an si ce prevederi NU mai sunt valabile":
Rating:

Nota: 3.95 din 5 din 11 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".