Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Telemunca. Plafonul de 400 lei pentru CIM cu timp partial

07 /Sep2022
Telemunca. Plafonul de 400 lei pentru CIM cu timp partial
Tags: telemunca 2022plafon 400 lei telemunca

"Un salariat este angajat cu contract individual de telemunca, cu timp partial, cu norma de o ora/zi si salariul de baza lunar brut 320 lei. Poate beneficia de suma prevazuta la art. 76 alin. (4) litera w) din Codul fiscal, respectiv de cei 400 lei lunar pentru acoperirea cheltuielilor cu utilitatile pentru desfasurarea activitatii de telemunca?"

• Tip societate: S.R.L.


• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: constructii

Raspunsul specialistului: 

Conform art. 106 din Codul muncii, salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

Conform  Codului fiscal:

Art. 25 alin. (2^1):

Cheltuielile suportate de angajator aferente activitatii in regim de telemunca pentru salariatii care desfasoara activitatea in acest regim, potrivit legii, sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal.

Art. 76 alin. (4) lit. w):

w) sumele acordate angajatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca pentru sustinerea cheltuielilor cu utilitatile la locul in care angajatii isi desfasoara activitatea, precum electricitate, incalzire, apa si abonamentul de date, si achizitia mobilierului si a echipamentelor de birou, in limitele stabilite de angajator prin contractul de munca sau regulamentul intern, in limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzator numarului de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca.
Sumele vor fi acordate fara necesitatea de prezentare a documentelor justificative;

Astfel, din prevederile legale enuntate rezulta:

- Angajatorul poate acorda unui angajat o suma de maximum 400 de lei pentru acoperirea cheltuielilor suportate de salariat in timpul desfasurarii activitatii in regim de telemunca;
- Suma mentionata anterior se acorda proportional cu numarul de zile in care salariatul a desfasurat activitatea in aceasta modalitate;
- Angajatul nu este obligat sa prezinte documente justificative pentru incasarea sumei indicate anterior;
- Aceste prevederi se aplica pana la 1 ianuarie 2023.
Din ianuarie 2023, cheltuielile cu telemunca trebuie sa se incadreze in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat (art. 39 din O.G. 16/2022).

Un raspuns valabil la data de 05.09.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Telemunca. Plafonul de 400 lei pentru CIM cu timp partial":
Rating:

Nota: 4.38 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".