Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Telemunca. Noutati si OBLIGATII legislative in 2022

14 /Feb2022 Exclusiv
Telemunca. Noutati si OBLIGATII legislative in 2022
Tags: telemunca 2022telemunca obligatii 2022telemunca legislatie

Ultimii 2 ani au aratat limpede ca telemunca prezinta niste avantaje certe, atat pentru dvs., angajatorul, cat si pentru salariati, ca urmare e de asteptat ca ea sa devina o obisnuinta de acum inainte. Chiar si dupa ce vom fi scapat de coronavirus.

Ceea ce inseamna ca va trebui sa deveniti expert in telemunca, adica sa ii stapaniti foarte bine toate particularitatile – sa stiti exact ce obligatii aveti, ce clauze trebuie sa inserati in contracte, ce capcane ascunde Legea nr. 81/2018, care sunt situatiile practice in care apar cel mai frecvent probleme etc.

Contractul de telemunca va fi de baza pentru dvs., ca de altfel pentru orice angajator.

Aflati din ghidul nostru – Telemunca. Noutati si obligatii legislative in 2022 – cum sa gestionati corect toate situatiile sensibile care pot aparea. Ghidul contine legislatie explicata, modele de documente de intocmit si numeroase studii de caz, cu accent pe principalele greseli pe care le puteti face!

Da, vreau sa comand  Telemunca. Noutati si obligatii legislative in 2022, detalii AICI >>>

Atentie, amenzile prevazute de Legea nr. 81/2018 nu sunt deloc mici!

Stiati, de exemplu, ca simplul fapt ca ati omis sa precizati in CIM ca salariatul lucreaza in regim detelemunca se sanctioneaza cu amenda de 10.000 de lei? In cazul unui control ITM, daca se constata ca salariatul respectiv este absent, dar in evidenta realizata conform art. 119 din Codul muncii el figureaza “Prezent”, nu puteti invoca faptul ca e in telemunca.

Ghidul contine nu mai putin de 45 de studii de caz!

Este vorba de situatii concrete in care angajatorii au intampinat dificultati. Intrebarile lor sunt rezolvate impecabil, cu explicatii complete, temeiuri legale, recomandari eficiente. Iata mai jos cateva dintre temele vizate de aceste intrebari:

  1.  Munca la domiciliu si telemunca.Diferente
  2.  Telemunca vs documentul portabilA1
  3.  Locul muncii in alt stat membru UE. Contributii sociale
  4.  Durata timpului de lucru la sediulangajatorului
  5.  Organizarea muncii - asigurarea permanentei la telefon pentru situatii deurgenta
  6.  Regimul tichetelor de masa, detalii in GHID aici >>>
  7.  Concediu medical. Perioada in care salariatul a prestat activitate in regim de telemunca
  8.  Conditii acordare 400 lei pentrutelemunca
  9.  Mentionarea in CIM a zilelor in care salariatul presteaza activitate la domiciliu este obligatorie

1. Poate refuza salariatul sa lucreze in regim de telemunca?

Da, poate. Iar refuzul sau nu poate constitui motiv de modificare unilaterala a contractului individual de munca si nu poate constitui motiv de sanctionare disciplinara. Detalii in ghid.

2. Telesalariatul poate presta ore suplimentare?

Da, dar doar la solicitarea angajatorului si cu acordul in scris al telesalariatului. Atentie, salariatii cu fractiune de norma pot fi telesalariati, dar ei nu pot presta ore suplimentare! Detalii in ghid.

3. Cum verifica angajatorul activitatea telesalariatului?

Contractul individual ar trebui sa cuprinda date concrete cu privire la posibilitatea de verificare. Raportul ramane de munca, deci salariatul este in continuare un subordonat, iar dreptul la control, desi diminuat, poate fi in continuare exercitat de angajator. Detalii in ghid.


Ce OBLIGATII concrete aveti ca angajator? Si care sunt sanctiunile in caz de abatere?


a) sunteti obligat sa prevedeti in mod expres in contractul individual de munca sau in actul aditional la acesta faptul ca se presteaza o activitate in regim de telemunca (amenda 10.000 de lei pentru fiecare persoana);

b) sunteti obligat sa aveti acordul salariatului pentru telemunca (amenda 5.000 de lei);

c) suneti obligat sa aveti acordul telesalariatului cu norma intreaga in cazul in care acesta presteaza ore suplimentare la solicitarea dvs. (amenda 5.000 de lei);

d) sunteti obligat sa introduceti in contractul de munca al salariatului toate cele9 clauze prevazute la art. 5 alin. 2) din Legea nr. 81/2018 (amenda 5.000 de lei);

e) sunteti obligat sa asigurati mijloacele aferente tehnologiei informatiei si comunicatiilor si/sau echipamentele de munca sigure necesare prestarii muncii (amenda 2.000 de lei);

In lucrarea Telemunca. Noutati si obligatii legislative in 2022 sunt analizate si comentate toate aceste obligatii si sunt prezentate recomandari eficiente pentru evitarea sanctiunilor!

Comandati chiar ACUM ghidul Telemunca. Noutati si obligatii legislative in 2022”, detalii AICI >>>

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Telemunca. Noutati si OBLIGATII legislative in 2022":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuFormarea profesionala a angajatilor. Obligatiile angajatorului + Documente utile

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Formarea profesionala a angajatilor. Obligatiile angajatorului + Documente utile".
© copyright 2012 - 2023 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Formarea profesionala a angajatilor. Obligatiile angajatorului + Documente utile

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Formarea profesionala a angajatilor. Obligatiile angajatorului + Documente utile".