Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

OBLIGATII in cazul unui post vacant

09 /Nov2021
OBLIGATII in cazul unui post vacant
Tags: obligatii angajareobligatii post vacantdesfiintare post

Conform art. 10 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, angajatorii au obligatia sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, denumite in continuare agentii pentru ocuparea fortei de munca, in a caror raza isi au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de munca vacante, in termen de 5 zile lucratoare de la vacantarea acestora.

Alin. (3) al aceluiasi articol stabileste ca angajatorii au obligatia sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de munca teritoriale ocuparea locurilor de munca vacante care au fost comunicate potrivit alin. (1), in termen de o zi de la data ocuparii acestora, in conditiile legii.

Asadar, angajatorii au obligatia sa comunice agentiei locurile de munca vacante in termen de 5 zile lucratoare, iar comunicarea ocuparii acestora se face in termen de o zi de la ocupare.

Sanctiunea nerespectarii acestor obligatii consta in amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei.

In ceea ce priveste desfiintarea postului, apreciem ca acest aspect este la latitudinea angajatorului, care are dreptul si isi poate configura schema de posturi si de personal conform nevoilor sale. Astfel, daca ulterior vacantarii unui post, la nivelul angajatorului se modifica structura organizatorica anterior expirarii termenului de 5 zile lucratoare aferent obligatiei notificarii AJOFM, in sensul desfiintarii anu mitor posturi, inclusiv a postului vacant, apreciem ca aceasta decizie apartine angajatorului si este po si bila, in masura in care exista o justificare care sa sustina masurile propuse. In situatia in care, la un moment dat, chiar si in cursul aceluiasi an, angajatorul ia decizia modificarii structurii organizatorice, prin infintarea unuia dintre posturile desfiintate, apreciem ca acest lucru este de asemenea posibil si legal.

Insa apreciem ca nu se poate mentiona ca un anumit post se desfiinteaza pana la identificarea unui candidat compatibil, solutia fiind desfiintarea in prima faza a acestuia si, ulterior, reinfiintarea sa, in mod justificat, legea neinstituind un anumit termen in care un post vacant desfiintat poate fi reinfiintat.


Procedura completa la angajare. Caiet de lucru pentru manageri de HR


Vestea cea buna este ca il poti cumpara cu o REDUCERE de aproape 50%, avand in vedere ca Black Friday a inceput, detalii AICI >>>

Procedura completa la angajare sintetizeaza eficient fiecare informatie relevanta atunci cand faceti angajari. Lucrarea constituie in fapt o adevarata lista de control care nu va lasa sa pierdeti din vedere niciun element important.

Black Friday la Rentrop & Straton! Alege din zeci de produse HR si legislatia muncii REDUSE cu pana la 80% >>>>

 

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "OBLIGATII in cazul unui post vacant":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".