Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cum se transforma performanta angajatilor in era schimbarii?

22 /Feb2024
Cum se transforma performanta angajatilor in era schimbarii?
Tags: performanta angajatilor in era schimbariidezvoltarea profesionalaatingerea obiectivelor pe termen scurt

Modelul traditional de evaluare anuala a performantei devine din ce in ce mai inadecvat in fata schimbarilor rapide si imprevizibile din piata. In acest context, conceptul de Agile Performance Management devine tot mai relevant, oferind organizatiilor o abordare flexibila si adaptabila in evaluarea si imbunatatirea performantei angajatilor.

De aceea este important sa cunoastem beneficiile si practicile cheie ale Agile Performance Management si modul in care acestea conduc la o cultura organizationala mai adaptabila si mai colaborativa, dupa cum urmeaza:

1. Dezvoltarea profesionala este sustinuta de feedback-ul continuu

Feedbackul continuu este un element central al Agile Performance Management. In locul evaluarilor anuale angajatii primesc feedback in timp real de la colegi si manageri. Feedbackul continuu implica oferirea de catre manageri si colegi a unor opinii avizate cu privire la performanta angajatilor. Acest lucru le permite angajatilor sa-si identifice sau sa-si constientizeze mai rapid punctele lor tari si punctele slabe si sa faca ajustari in consecinta pentru a-si imbunatati rezultatele individuale si de echipa. Prin feedback continuu, angajatii sunt invatati sa se adapteze rapid si sa-si imbunatateasca constant performanta, observa Valoria.ro.

2. Atingerea obiectivelor pe termen scurt securizeaza obiectivele de termen lung

In loc sa stabileasca obiective rigide si inflexibile pentru intregul an, organizatiile adopta abordarea sprint-urilor, unde obiectivele sunt definite pe termen scurt si pot fi revizuite si ajustate in mod regulat. 
Aceste sprint-uri permit o monitorizare constanta a performantei si o interventie prompta in cazul in care este necesara imbunatatirea sau recalibrarea obiectivelor si strategiilor. 

Prin concentrarea pe rezultatele pe termen scurt si pe adaptabilitatea la schimbare, organizatiile devin mai agile si mai competitive intr-un mediu de afaceri din ce in ce mai dinamic si imprevizibil. 


Angajatii sunt incurajati sa-si stabileasca propriile obiective in colaborare cu managerii lor, ceea ce sporeste nivelul de implicare si responsabilitate personala.

3. Auto-organizarea si colaborarea sunt procesele care fac echipele performante

Prin incurajarea autonomiei si a luarii deciziilor la nivelul echipei, organizatiile isi pot mobiliza resursele umane intr-un mod mai eficient si inovator. Aceste procese le permit angajatilor sa-si asume responsabilitatea pentru propriile lor sarcini si sa ia decizii in cadrul echipei. 
Aceasta abordare nu numai ca sporeste nivelul de implicare si motivatie al angajatilor, ci stimuleaza colaborarea si sinergia in cadrul echipei, conducand la rezultate mai bune si la inovatie. 

Prin oferirea de oportunitati pentru exprimarea creativitatii si asumarea riscurilor calculat, membrii echipei se pot simti mai implicati si mai valorizati, consolidand increderea si loialitatea fata de organizatie. Astfel, promovand un mediu de lucru bazat pe incredere reciproca si responsabilitate individuala, organizatiile pot stimula angajatii sa-si dezvolte abilitatile si potentialul maxim, contribuind astfel la succesul pe termen lung al intreprinderii.

4. Imbunatatirea iterativa si siguranta psihologica conduc la inovatie

Prin adoptarea unui model iterativ de evaluare si imbunatatire organizatiile pot identifica rapid ce functioneaza si ce nu, si sa faca ajustari in consecinta. 
Aceasta abordare ajuta organizatiilor sa fie mai agile si mai receptive la schimbare. De asemenea conduce la imbunatatiri continue si inovatie in acelasi timp angajatii se simt in siguranta sa incerce lucruri noi si sa isi asume riscuri intr-un mediu in care sunt sustinuti si incurajati sa-si dezvolte abilitatile si competentele. 

De aceea adoptarea unei abordari iterative si siguranta psihologica sunt esentiale pentru crearea unui climat in care oamenii se simt liberi sa-si exprime ideile si preocuparile fara teama reprimarii.  Prin promovarea invatarii si dezvoltarii continue, organizatiile isi ajuta angajatii sa-si imbunatateasca constant competentele si sa ramana relevanti intr-un mediu in schimbare rapida. 

5. Reponsabilizarea individuala si colectiva devine instrument de generare a motivatiei 

Prin abordarea agila, fiecare membru al echipei este incurajat sa-si asume responsabilitatea pentru propriile sale actiuni si contributii, in timp ce colaborarea si comunicarea transparenta stimuleaza responsabilitatea colectiva.  Acest model promoveaza un mediu in care fiecare angajat se simte responsabil pentru succesul general al echipei, ceea ce ii motiveaza sa-si aduca contributia la nivel maxim. 

De asemenea, in cadrul acestui sistem, feedback-ul constant si recunoasterea sunt integrate pentru a consolida responsabilitatea si motivatia individuala si colectiva, alimentand astfel performanta si inovatia. 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cum se transforma performanta angajatilor in era schimbarii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".