Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Managerii romani - ingrijorati de lipsa fortei de munca in primul semestru din 2023

26 /Oct2023
Managerii romani - ingrijorati de lipsa fortei de munca in primul semestru din 2023
Tags: criza fortei de muncalipsa fortei de muncamanageri romani criza fortei de munca

Managerii romani au motive sa fie ingrijorati, avand in vedere ca lipsa fortei de munca pare sa ii afecteze in continuare. Peste un sfert dintre managerii romani (27%) s-au declarat afectati de lipsa fortei de munca in primul semestru din 2023, conform unui studiu recent, privind piata muncii din Romania.

Cercetarea Confidex, realizata de Impetum Group si citata de Agerpres, a ajuns la cea de-a noua editie, iar criza fortei de munca este, inca de la inceputul acestui an, cea mai mare frica a managerilor romani.

Practic, 27% dintre manageri se declarau, in primul semestru al acestui an, ingrijorati de lipsa fortei de munca, cu 16% mai multi comparativ cu datele raportate la finalul lui 2023:

"Astfel, criza fortei de munca pare sa devina una dintre principalele preocupari ale oamenilor de afaceri, depasind alte subiecte ingrijoratoare precum rata inflatiei si majorarea preturilor, subiecte care, la finalul anului trecut, ii preocupau pe aproape jumatate dintre managerii chestionati de Confidex".

Care ar fi rezolvarea? In viziunea unor manageri, o reprezinta integrarea in mediul privat a unor angajati din sistemul public. De asemenea, o solutie la care apeleaza managerii romani este importul de resursa umana, care, insa, s-a dovedit a fi un proces mai complicat decat poate parea la prima vedere.

"Desi, in ultimul an, inflatia a fost fenomenul care a atras in mod preponderent atentia opiniei publice, adevarata ingrijorare a managerilor romani, in prima jumatate din 2023, este legata de criza fortei de munca. Aceasta este generata, pe de o parte, de lipsa resursei umane specializate in domenii de activitate specifice si, pe de alta parte, de faptul ca piata autohtona a fortei de munca inca nu este suficient de atractiva incat sa retina la nivel local oamenii talentati si care pot face performanta. In plus, vedem ca se adauga si o problema calitativa a relatiilor de munca. Aceasta este generata de perioadele de incertitudine care creeaza neliniste in randul angajatilor si poate chiar defocusare si o nerabdare manifestate in procesul de aprofundare a relatiilor interne din organizatie sau chiar a domeniului profesional", explica Andrei Cionca, directorul general al Impetum Group.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Managerii romani - ingrijorati de lipsa fortei de munca in primul semestru din 2023":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".