Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Romania ar trebui sa apeleze la forta de munca din strainatate

15 /Dec2021
Romania ar trebui sa apeleze la forta de munca din strainatate
Tags: forta de muncamunca din strainatatemuncitori straini

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban a declarat recent ca Romania ar trebui sa iasa din doliu si sa accepte faptul ca trebuie sa apeleze la forta de munca din strainatate. Asadar, in opinia domniei sale, este important cum se va proceda de acum incolo, asa ca deficitul de forta de munca cu care se confrunta tara trebuie suplinit:

"Probabil trecem printr-o ciclicitate, pentru ca ce ni se intampla noua ce li s-a intamplat si tarilor din vest acum zeci de ani, cand stim bine ca italienii, portughezii munceau in Germania si in tarile nordice. Iata ca a venit si randul nostru sa migram. Cred ca e timpul sa iesim din acest doliu, cu ghilimele, dupa forta de munca pe care am pierdut-o, trebuie sa ne gandim la viitor si sa ne gandim cum suplinim acest deficit de forta de munca, cu toate ca sunt cam doua milioane de cetateni apti de munca existenti in Romania azi si care nu muncesc. Si de aici am avut grija sa scot acele categorii defavorizate. Vorbesc de apti de munca (...) Dar pana se vor trezi acei doua milioane de oameni la realitate cred ca trebuie sa apelam la forta de munca calificata mai ales din zona Asiei, pentru ca ne e mai la indemana", a spus Daraban la conferinta "Impactul si managementul migratiei cetatenilor straini in Romania, informeaza Agerpres.


Exista multe sectoare afectate de lipsa fortei de munca si, din bilanturile contabile depuse anul acesta de companii:

"Sunt 37.000 de societati in plus care au depus bilantul si, paradoxal, lipsesc 100.000 de oameni. Din 4,1 milioane, acum suntem cam 3,9 milioane. Deci au disparut cam 100.000 din ce declara societatile. Trebuie sa fim si constienti ca tehnologia vine din urma. Tehnologia in general suplineste forta de munca, dar nu suntem noi in faza aceea inalt tehnologica", a mai precizat Daraban.


Pentru anul 2022, a fost aprobat un contingent de 100.000 de muncitori straini care pot veni in Romania in interes de munca. 

Pentru a acoperi deficitul de forta de munca inregistrat in domenii precum cel al constructiilor de cladiri, de drumuri, in restaurante, transporturi rutiere, hoteluri, panificatie etc., Ministerul Muncii a propus, pentru anul 2022, un contingent de 100.000 de lucratori straini nou admisi pe piata...citeste continuarea pe legislatiamuncii >>>

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Romania ar trebui sa apeleze la forta de munca din strainatate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".