Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Constructii. Care e cota corecta de contributie la stabilirea pensiei?

20 /Iul2021
Constructii. Care e cota corecta de contributie la stabilirea pensiei?
Tags: cota de contributiecontributie pensii angajati constructii

„In ramura constructiilor, angajatii au o facilitate la contributia la pensie si anume prin reducerea contributiei de la 25% la 21.25%. La calculul pensiei se aplica procentul de 25% sau 21.25% ? Care este ultima varianta de calcul a pensiei vizavi de aceste procente?”

 

Raspunsul specialistului:

Conform art. 138^1 din Codul fiscal:

(1) Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, de la angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii si se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5, cota contributiei de asigurari sociale prevazuta la art. 138 lit. a) se reduce cu 3,75 puncte procentuale. Prevederea se aplica pana la data de 31 decembrie 2028.

(2) Persoanele prevazute la alin. (1) care datoreaza contributia la fondul de pensii administrat privat reglementat de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt scutite de la plata acestei contributii in limita cotei prevazute la alin. (1).

(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica potrivit instructiunilor la ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului sanatatii, prevazut la art. 147 alin. (17).

Astfel, in cazul asiguratilor la sistemul de pensii pilon II se acorda scutire de la plata contributiei la acest pilon de pensii in limita cotei de 3,75 puncte.

In cazul persoanelor neasigurate la sistemul de pensii pilon II  contributia de 25% se reduce cu cota procentuala de 3,75 puncte.

Nu am identificat o prevedere legala care sa reglementeze o modalitate specifica de calcul al pensiilor pentru angajatii din constructii in ceea ce priveste perioada reducerii contributiei sociale cu cota de 3,75%. Astfel, o prevedere legala prin care sa se reglementeze ca se va lua in calcul procentul de 25% pentru perioada in care cota este de 21,25% nu a fost adoptata si publicata in MOF.


Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Constructii. Care e cota corecta de contributie la stabilirea pensiei?":
Rating:

Nota: 4.08 din 5 din 6 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".