Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cum poate un angajator sa verifice daca un salariat lucreaza si in alta parte?

02 /Mar2022
Cum poate un angajator sa verifice daca un salariat lucreaza si in alta parte?
Tags: verificare salariatcumul de contracteangajati constructii

"Sunt un angajator care de multe ori s-a intalnit cu urmatoarea problema: Angajez pe cineva si dupa aceea descopar ca mai figureaza angajat cu norma intreaga in alta parte. Cei mai multi sunt dintre cei care au fost plecati din tara si se intorc pentru angajare. Cum poate un angajator sa verifice daca persoana pe care o angajeaza mai figureaza angajat in alta parte? Salariatii, declara ca nu sunt angajati in momentul in care-i angajez. Cred ca multi dintre ei nici nu stiu daca le-a fost incetat sau nu contractul de munca."

Raspunsul specialistilor:

Pentru inceput dorim sa precizam ca Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, permite cumulul de contracte la acelasi angajator sau la angajatori diferiti (art. 35).

Prin urmare, un angajat poate avea, in acelasi timp, contracte de munca la angajatori diferiti. Important pentru societatea dumneavoastra este ca salariatul sa se prezinte la munca in conformitate cu programul de lucru stabilit.

Astfel, in general, un angajator nu are obligatia sa verifice daca salariatul mai lucreaza si altundeva, insa, in situatia in care doriti sa aflati aceste informatii, apreciem ca ar exista mai multe posibilitati.

In primul rand, sa solicitati o declaratie scrisa din partea salariatului cu privire la cumulul de contracte, in contextul in care, din punct de vedere fiscal, salariatul este obligat sa declare functia de baza, astfel incat angajatorul sa stie cum calculeaza drepturile salariale si impozitele aferente acestora ( Codul fiscal - Legea nr. 227 /2015).

De asemenea, la angajare, pot fi solicitate si unele adeverinte, care se elibereaza de fostul angajator, la incetarea raporturilor de munca, cum ar fi: adeverinta de vechime (mai ales daca societatea dumneavoastra acorda salariatilor anumite drepturi in functie de vechimea in munca), adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca (concediu medical) avute in ultimele 12/24 de luni (eliberata conform art. 8 alin. (1) lit.b) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul nr. 15/2018/1.311/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, emis de Ministerul Sanatatii si CNAS).

Totodata, puteti incerca sa va adresati inspectoratului teritorial de munca, Inspectia Muncii fiind institutia care detine evidenta nationala a contractelor individuale de munca.


Un raspuns valabil la data de 14.12.2021, oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cum poate un angajator sa verifice daca un salariat lucreaza si in alta parte?":
Rating:

Nota: 4.45 din 5 din 10 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".