Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Contributia minima pentru a cumpara vechime in munca: 25% din salariul minim brut

28 /Sep2020
Contributia minima pentru a cumpara vechime in munca: 25% din salariul minim brut
Tags: carnete de muncadeclaratie proprie raspunderestabilire pensiecalitate pensionar

Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a transmis printr-un comunicat oficial ca venitul minim la care se calculeaza contributia de asigurari sociale pentru persoanele care doresc sa isi cumpere vechime in munca este salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, iar cota de contributie pentru anul 2020 este de 25%.

O noua ordonanta de urgent privind sistemul public de pensii va oferi persoanelor care nu au calitatea de pensionar si care vor sa isi completeze stagiul de cotizare pentru dreptul de pensie posibilitatea sa plateasca retroactiv contributia la sistemul public de pensii.Ministerul Muncii informeaza astfel ca cetatenii romani din tara sau din strainatate, care nu au fost pensionari, si care nu au fost asigurati in anumite perioade, vor putea incheia, pana la 31 august 2021, un contract de asigurare prin care isi pot plati retroactiv contributia de asigurari sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii incheierii contractului.

Noul proiect adoptat ofera posibilitatea obtinerii dreptului la pensie persoanelor care, desi au varsta de pensionare, nu au stagiul minim de cotizare pentru a obtine o pensie pentru limita de varsta.

CONDITII pentru a “cumpara” vechime

Persoanele care solicita achizitionarea de vechime in munca trebuie sa nu fi realizat, in perioadele pentru care solicita plata retroactiva, stagiu de cotizare sau asimilat acestuia in sistemul public de pensii din Romania sau in sisteme neintegrate acestuia, ori in alte state membre ale Uniunii Europene sau cu care Romania are acorduri de securitate sociala.

Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala, si casa teritoriala de pensii competenta, in functie de domiciliul sau resedinta persoanei, conform Ministerului Muncii.

Venitul pentru care se achita contributia de asigurari sociale nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data incheierii contractului de asigurare, iar cota de contributie potrivit Codului fiscal este de 25% in anul 2020. Plata contributiei se poate face intr-o singura transa sau in transe lunare, pana la 31 august 2021.


Cititi si  OUG: Vechimea in munca in cazul carnetelor de munca distruse, deteriorate sau pierdute se va recupera din arhiva electronica + declaratie pe proprie raspundere

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Contributia minima pentru a cumpara vechime in munca: 25% din salariul minim brut":
Rating:

Nota: 4.8 din 5 din 10 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".