Raspunsul specialistului:
Conform art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
In situatia in care la unitatea de la care este detasat, salariatul beneficiaza doar de salariu de baza, iar unitatea unde este detasat acorda anumite sporuri pe langa salariu de baza, salariatul este indreptatit la acordarea sporurilor pe langa salariu de baza. Conditia in acest caz este ca sporurile acordate de unitatea primitoare sa nu fie incluse in salariu de baza la unitatea care detaseaza.
In situatia in care suma bruta totala acordata de unitatea de la care salariatul este detasat include si sporurile acordate la unitatea la care salariatul este detasat, inseamna ca nu sunt drepturi mai favorabile la aceasta din urma unitate.
Exemplu:
Unitatea care detaseaza(A)
Legis Plus Legislatia Muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Unitatea primitoare (B)
Situatie 1
La unitatea A salariatul beneficiaza de salariu de baza de 3000 lei fara a include sporuri sau alte adaosuri.
Unitatea B acorda salariu de baza de 3000 lei si spor pentru vechime in munca de 15%. Salariatul va beneficia pe perioada detasarii de salariu de baza de 3000 lei + spor de vechime de 15%.
Situatie 2
La unitatea A salariatul beneficiaza de salariu de baza de 3000 lei in care este inclus sporul de vechime de 15%.
Unitatea B acorda salariu de baza de 3000 lei si spor pentru vechime in munca de 15%. Salariatul va beneficia pe perioada detasarii de salariu de baza de 3000 lei.
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>