Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Pluriactivitatea versus detasarea salariatilor - ce DIFERENTE exista si ce presupun?

28 /Iun2023
Pluriactivitatea versus detasarea salariatilor - ce DIFERENTE exista si ce presupun?
Tags: pluriactivitatedetasarea transnationaladetasare salariati

"Va solicit parerea referitor la raspunsul emis catre societate in cazul solicitarii de formulare A1 pentru pluriactivitate, raspuns negativ (nu indeplinim conditiile CA...), dar in care se face referire la Regulamentul 883/2004 articolul 12(detasarea intr-un singur stat) si nu la art. 13- detasarea in doua sau mai multe state, in care se comunica:

 "In cazul cererii dvs. si conform tiparului de activitate din domeniul constructiilor, lucrari de sablare si vopsitorie navala, nu este posibila emiterea documentului portabil A1 in caz de pluriactivitate, deoarece salariatii dvs. sunt trimisi in baza unui contract, pe teritoriul unui singur stat, pe o perioada determinata, a lucrarii respective. Astfel, conform deciziei CNPP, situatia dvs. se inscrie la art. 12(1)." Este corecta interpretarea? Atunci, pluriactivitatea ce presupune? Cine se incadreaza?"

Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 14 alin. (5) din Regulamentul nr. 987/2009 publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. 284 din 30/10/2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala:

Cunoasteti noile restrictii impuse de legislatie companiilor care detaseaza angajati in spatiul UE si non-UE? Ar trebui!

Aflati care sunt principalele probleme intalnite in practica, dar si solutiile care va feresc de amenzi! Ghidul „Detasarea transnationala a salariatilor” explica in detaliu inclusiv modificarile, detalii AICI >>>

In sensul aplicarii articolului 13 alineatul (1) din regulamentul de baza, o persoana care "desfasoara in mod obisnuit o activitate salariata in doua sau mai multe state membre" este in special o persoana care:

(a) in timp ce isi mentine o anumita activitate intr-un stat membru, desfasoara in mod simultan o activitate distincta pe teritoriul unuia sau mai multor state membre, indiferent de durata sau natura respectivei activitati distincte;


(b) exercita in mod continuu activitati alternative, cu exceptia activitatilor de mica anvergura, in doua sau mai multe state membre, indiferent de frecventa sau periodicitatea alternarii.

Astfel cum puteti observa pluriactivitatea inseamna ca un salariat presteaza activitate in doua sau mai multe state membre. Or, situatia expusa se incadreaza la detasare transnationala asa cum, corect, v-a raspuns casa de pensii intrucat salariatul presteaza activitate intr-un singur stat.

Un raspuns oferit in iunie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Pluriactivitatea versus detasarea salariatilor - ce DIFERENTE exista si ce presupun?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".