Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Deplasarea salariatilor in alta tara. Procedura si obligatiile angajatorului

17 /Ian2022
Deplasarea salariatilor in alta tara. Procedura si obligatiile angajatorului
Tags: detasarea transnationaladetasare salariatilegea 16/2017

"Societatea X doreste sa angajeze un salariat care sa presteze activitate pentru o perioada de 6-12 luni de la sediul societatii din Franta, pentru clientii de acolo. Ne aflam in situatia de detasare transnationala? Va rugam sa ne comunicati obligatiile noastre ca angajator pe care trebuie sa le indeplinim fata de salariatul nostru si pasii pentru plecarea acestuia in Franta."

Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 5 alin. (2) din Legea 16/2017 privind detasarea transnationala, prezenta lege se aplica in situatia in care intreprinderile prevazute la art. 3 lit. b) iau decizia punerii in aplicare a uneia dintre urmatoarele masuri cu caracter transnational:
a) detasarea unui salariat de pe teritoriul Romaniei, in numele intreprinderii si sub coordonarea acesteia, in cadrul unui contract incheiat intre intreprinderea care face detasarea si beneficiarul prestarii de servicii care isi desfasoara activitatea pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania, sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea;
b) detasarea unui salariat de pe teritoriul Romaniei la o unitate sau la o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi, situata pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania, sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea;
c) punerea la dispozitie a unui salariat, de catre un agent de munca temporara, la o intreprindere utilizatoare stabilita sau care isi desfasoara activitatea pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania, ori pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si agentul de munca temporara.


Art. 2 lit. c) din aceeasi Lege stabileste ca prin salariat detasat de pe teritoriul Romaniei se intelege salariatul unui angajator stabilit pe teritoriul Romaniei, care, pe o perioada limitata de timp, dar nu mai mult de 24 de luni, conform art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, desfasoara munca pe teritoriul unui stat membru, altul decat cel in care isi are sediul angajatorul prevazut la art. 3 lit. b), sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, pe perioada executarii contractului incheiat cu angajatorul din celalalt stat membru, astfel cum este prevazut la art. 5 alin. (2), in cadrul prestarii de servicii transnationale.


Astfel, deplasarea din situatia expusa se incadreaza la detasare transnationala intrucat fie exista un contract intre cele doua societati, fie cele doua societati  fac parte dintr-un grup de intreprinderi.
In cazul unei detasari transnationale a salariatului se incheie act aditional de detasare care va cuprinde:

a) elementele constitutive ale remuneratiei la care are dreptul salariatul, in conformitate cu legislatia aplicabila in statul membru gazda, si nivelul acestora;
b) cuantumul total al remuneratiei acordate salariatului pe perioada detasarii, cu evidentierea distincta a indemnizatiei specifice detasarii, atunci cand aceasta este acordata;
c) cheltuielile efectiv generate de detasare, precum transportul, cazarea si masa, precum si modalitatea de acordare sau de rambursare a acestora, respectiv modalitatea de asigurare a transportului, cazarii sau mesei, dupa caz;
d) linkul catre site-ul oficial national unic creat de statul membru gazda in conformitate cu art. 5 alin. (2) din Directiva 2014/67/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 15 mai 2014 privind asigurarea respectarii aplicarii Directivei 96/71/CE privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii si de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1.024/2012.
Elementele prevazute la la alin. (1) lit. a) si d) nu se aplica in cazul in care durata detasarii este mai mica sau egala cu 7 zile consecutive.
In plus actul aditional trebuie sa cuprinda si elementele prevazute la art. 18 alin. (1) din Codul muncii respectiv:
a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurariiactivitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.

Detasarea transnationala se inregistreaza in Revisal cel tarziu in ziua anterioara primei zile detasare urmand urmatorii pasi:

1. Accesati Detasare din rubrica Contracte;
2. Selectati salariatul ce urmeaza sa fie detasat;
3. Completati denumirea  si CIF-ul angajatorului la care urmeaza sa fie detasat salariatul;
4. Selectati tara in care urmeaza sa fie detasat salariatul – Franta - precum si data de inceput a detasarii si data de sfarsit (data de sfarsit este ultima zi in care salariatul este detasat).
Nu se inregistreaza suspendare.

...citeste continuarea si afla sfaturile expertilor pe PortalCodulMuncii >>>

 

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Deplasarea salariatilor in alta tara. Procedura si obligatiile angajatorului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".