Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Pastrare raport de munca: Angajatii care au beneficiat de prevederile OUG 92/2020 si decontare salariu 41,5%

22 /Oct2020
Pastrare raport de munca: Angajatii care au beneficiat de prevederile OUG 92/2020 si decontare salariu 41,5%
Tags: decontare salariu 415%conditii oug 92/2020mentinere contract de muncaobligatie raport de munca

Pentru persoanele care au primit indemnizatia de 41,5% in lunile iunie-august 2020, angajatorul are obligatia pastrarii raportului de munca pana la data de 31 decembrie 2020. In cazul in care inceteaza contractul de munca ca urmare a cererii de demisie al angajatului, exista obligatia angajarii unei alte persoane in vederea pastrarii numarului de contracte de munca pana la data de 31.12.2020?

Raspunsul specialistului:

Masura de sprijin constand in decontarea unei parti din salariu, suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 41,5% din salariul de baza brut corespunzator locului de munca ocupat este reglementata prin OUG nr. 92/2020 pentru instituirea unor masuri active de sprijin destinate angajatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru modificarea unor acte normative.

La art. I alin. (2) din acest act normativ se prevede, pentru angajatorii care au beneficiat de masura de sprijin, obligativitatea mentinerii raporturilor de munca pana la data de 31 decembrie 2020.
Insa, la alin. (6) de la art. I se prevede ca aceasta obligatie nu se aplica in cazul in care incetarea contractului de munca intervine din motive neimputabile angajatorului.

Actul normativ nu contine nicio prevedere prin care sa stabileasca obligatia angajatorului de a incadra o alta persoana in locul celei care a plecat.Din cele mentionate de dumneavoastra, intelegem ca raportul de munca a incetat la initiativa salariatului, ca urmare a depunerii demisiei.

Apreciem ca situatia demisiei se incadreaza in prevederea de la art. I alin. (6), mentionata mai sus, iar obligatia de mentinerii raporturilor de munca pana la data de 31 decembrie 2020 nu se aplica in cazul demisiei.

Demisia este manifestarea unilaterala de vointa din partea salariatului de a inceta un raport de munca si aceasta nu necesita vreo aprobare/acord din partea angajatorului, ci isi produce automat efectele (incetarea raportului de munca) la expirarea perioadei de preaviz prevazuta in contractul individual de munca.

In acest mod, consideram ca atata timp cat salariatul si-a depus demisia si aceasta si-a produs efectele la expirarea termenului de preaviz, demisia reprezinta un motiv neimputabil angajatorului de incetare a raportului de munca cu angajatul.

Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Pastrare raport de munca: Angajatii care au beneficiat de prevederile OUG 92/2020 si decontare salariu 41,5%":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".