Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Salariatii romani isi doresc sa se bucure mai mult de odihna, in 2022

21 /Ian2022
Salariatii romani isi doresc sa se bucure mai mult de odihna, in 2022
Tags: concediu de odihnaangajati romani odihnazile libere legale 2022

Salariatii romani isi doresc sa depaseasca efectele agitatiei cauzate de criza in care ne aflam, asa ca in 2022 si-au propus sa se odihneasca mai mult. Dupa un 2021 dificil, din punct de vedere al conditiilor impuse la locul de munca, romanii au in prim-plan odihna in acest an.

Multi isi doresc sa isi ia liber si sa creeze acele "punti", intre zilele libere legale in 2022. Bugetarii au parte de o zi suplimentara deja, in data de 2 decembrie. Zi in care probabil ca majoritatea angajatilor de la privat isi vor lua liber, la randul lor.

Calendar zile libere legale 2022: cate sarbatori legale pica in timpul saptamanii, vezi pe legislatiamuncii >>>

Asadar, un nou studiu realizat de platforma online de recrutare Bestjobs a scos la iveala dorintele angajatilor pentru 2022. 

"Anul acesta, sunt 15 zile libere legale, dintre care 9 sunt in cursul saptamanii. Pentru a castiga mai mult timp pentru recreere, 55% dintre angajatii care beneficiaza de zile libere cu ocazia sarbatorilor legale au declarat ca isi vor lua zile libere suplimentare, acolo unde se poate, pentru a face punte cu weekend-ul", arata cercetarea, citata de Agerpres.

Este demn de mentionat ca in 2021, doar 50% dintre romani si-au folosit integral zilele de concediu, iar dintre cei care au ramas cu zile de concediu nefolosite, 20% mai au sub 5 zile, iar 16% intre 6 si 10 zile. 

3% dintre ei doresc sa fie platiti pentru aceste zile, iar alti 3% au declarat ca nu au niciun plan pentru aceste zile libere legale.
 

61% dintre angajati doresc sa isi ia toate zilele de concediu in 2022

In anul 2022, romanii vor sa profite de concedii, asa ca 61% dintre angajati planuiesc sa isi ia anul acesta toate zilele de concediu:

"2021 a fost greu pentru cei mai multi dintre angajati, fiind un an in care economia a revenit puternic spre nivelul de dinainte de pandemie, dupa un 2020 foarte complicat pentru toata lumea. In plus, pe fondul restrictiilor generate de pandemia COVID-19 si al incertitudinilor privind cerintele de calatorie, anul trecut, multi angajati au preferat sa munceasca mai mult si sa nu-si ia toate zilele libere. Odihna este insa esentiala pentru sanatate, iar un ritm foarte intens de lucru nu poate fi mentinut mult timp fara efecte negative in ceea ce priveste sanatatea fizica si psihica", a declarat Ana Visian, Marketing Manager BestJobs Romania.

Asadar, dupa un an greu din toate punctele de vedere, romanii isi doresc sa se relaxeze, avand in vedere ca 42% dintre ei au declarat ca isi vor lua cel putin 10 zile legate pentru concediul din acest an, iar 40% vor uni intre 5 si 10 zile. 

Cum era de asteptat, peste 76% dintre romani planuiesc sa isi rezerve cele mai multe zile de concediu pentru perioada verii, 9% in perioada sarbatorilor, iar 6% prefera sa isi ia mai putine, dar mai des. 

O mare problema continua sa fie volumul ridicat de munca, asa ca 42% nu sunt siguri daca vor putea sa isi ia concediul dorit, din pricina acestui motiv.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Salariatii romani isi doresc sa se bucure mai mult de odihna, in 2022":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".