Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

PFA si indemnizatia de crestere copil. In ce conditii se acorda?

26 /Apr2021
PFA si indemnizatia de crestere copil. In ce conditii se acorda?
Tags: pfaindemnizatie ccc pentru pfaindemnizatie crestere copiloug 111/2010

Care sunt conditiile pentru a primi indemnizatie de crestere copil? Cate luni trebuie sa fie platita cotizatia si cum se calculeaza? Daca persoana respectiva are un PFA poate primi indemnizatie de crestere copil?

Raspunsul specialistului:

Potrivit dispozitiilor art. 2 alin.(1) din OUG 111/2010, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

Asadar, in situatia expusa, persoana are dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului daca realizeaza venituri salariale in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului timp de cel putin 12 luni.

In concluzie, va beneficia de concediu si indemnizatie crestere copil oricare dintre parintii firesti ai copilului care in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal. 

Nu este necesar ca venitul obtinut de PFA sa fie la valoare salariului minim pe luna ci este necesar sa fi obtinut venituri impozabile timp de cel putin 12 luni in ultimii 2 ani anterior datei nasterii copilului.

Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "PFA si indemnizatia de crestere copil. In ce conditii se acorda?":
Rating:

Nota: 3.28 din 5 din 9 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".