Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Persoana revenita din CCC anterior OUG 26. Tatal poate primi stimulent de insertie?

17 /Aug2021
Persoana revenita din CCC anterior OUG 26. Tatal poate primi stimulent de insertie?
Tags: stimulent insertieconcediu crestere copiltatal angajat stimulent insertie

In ce priveste concediul pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de doi ani, salariatul unei societati comerciale, in calitate de tata, a beneficiat de concediul pentru crestere si ingrijire copil, deoarece sotia lui (mama copilului) nu indeplinea conditiile de acordare a acestui concediu. Acesta a avut CIM suspendat pana in ziua in care copilul a implinit 2 ani, in data de 21.02.2021 si a revenit in activitate in ziua urmatoare - 22.02.2021. In aceste conditii tatal ar putea beneficia de stimulentul de insertie?

 

Raspunsul specialistului:

Conform art. 7 alin. (2) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor,  persoanele care au finalizat concediul pentru cresterea copiilor si obtin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 alin. (1) beneficiaza de stimulentul de insertie in cuantumul prevazut la alin. (1) lit. b) dupa implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu dizabilitati. Acest stimulent de insertie se acorda inclusiv persoanelor prevazute la alin. (1). 

Astfel, stimulentul de insertie se acorda pana la implinirea de copil a varstei de 3 ani fara a mai fi necesar ca salariatul sa revina la locul de munca si sa realizeze venituri impozabile cu 60 de zile anterior implinirii de catre copil a varstei de 2 ani. 

Aceasta modificare a fost introdusa prin OUG 26/2021 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. 
   
Conform art. IV din acest act normativ:

Art. IV. - (1) Prevederile art. 7 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile si completarile aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se aplica si persoanelor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: 

      a) au beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copiilor si/sau de stimulentul de insertie; 
      b) realizeaza venituri supuse impozitului din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; 
      c) copiii nu au implinit varsta de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu dizabilitati. 

(2) In vederea acordarii stimulentului de insertie potrivit alin. (1) de la data intrarii in vigoare a prevederilor art. I din prezenta ordonanta de urgenta, persoanele depun o noua cerere in termen de 30 de zile lucratoare de la aceasta data. 

(3) In situatia in care se depaseste termenul prevazut la alin. (2), stimulentul de insertie se acorda de la data depunerii cererii. 

Avand in vederile prevederile legale citate, apreciez ca salariatul poate sa beneficieze de stimulent de insertie de la data depunerii cererii si pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.

Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Persoana revenita din CCC anterior OUG 26. Tatal poate primi stimulent de insertie?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".